Policija od čaja mislila da je droga, majka i kći mjesecima u zatvoru

Iako su policajci bili svjesni problema njihove tehnologije testiranja droga, njih su dvije tavorile u ćeliji

Malezijka Vun Pui Connie Chung i njezina kći San Yan Melanie Lim ranije su ove godine u Australiju uvezle 25 kilograma smeđeg čaja od đumbira, u njihovoj domovini poznatog raširenog lijeka za bolove koji se u žena javljaju kod mjesečnice, planirale su ukupno zaraditi otprilike 90 australskih dolara.

Nažalost, nisu uspjele, pri čemu je to najmanji problem koji su doživjele – naime, teško naoružane policijske snage izvršile su raciju u njihovu domu u Sydneyju u siječnju jer su službenici australske granične kontrole ABF paketiće čaja pogrešno testirali kao amfetamin Phenmetrazine. Žene su zbog toga u zatvoru provele četiri mjeseca, iako su vlasti bile itekako svjesne problema s kvalitetom testova koji su se koristili prilikom spornog identificiranja čaja kao droge.

“Nipošto ne možemo sa sigurnošću reći da su rezultati ABF-a da uzorci sadrže Phenmetrazine točni”, napisao je u poruci forenzički policajac višoj detektivki Tari Conaghan, koja je vodila cijelu istragu. No ona te podatke nije prenijela odvjetničkom timu uhićenih Malezijki, zbog čega one nisu niti uz jamčevinu na slobodu bile puštene sve do svibnja, a optužnica protiv njih odbačena je tek u kolovozu. Zašto? Zato što se sve dotad čekalo da precizniji testovi točno odrede što se nalazi u spornim paketićima.

Pokazalo se, naravno, da je to bio čaj pa sada Chong i Lim državu tuže za odštetu.