Pogledaj kako su psihoaktivne biljke promijenile svijet

Mnogo je kofeinskih ovisnika koji se bez jutarnjeg fiksa doslovno osjećaju kao zombiji pa kakva je onda razlika između kave i opijuma?

U posljednjoj epizodi dokumentarnog serijala “News On Drugs”, ugledni je Vice posljednjeg dana kolovoza donio dvadesetominutnu reportažu o tome kako psihoaktivne biljke mijenjaju svijet a da toga gotovo da i nismo svjesni. Mnogo je nas kofeinskih ovisnika koji se bez svojega jutarnjeg fiksa doslovno osjećamo kao zombiji. I kakva je onda razlika između kave i, recimo, opijuma?

Istraživač Michael Pollan objašnjava nam upravo zašto bismo o ritualu ispijanja kave trebali razmišljati koristeći paralele s onime što su američki Indijanci radili uzimajući npr. pejotl i druge halucinogene varijante kaktusa. Poput njega, pisac JS Rafaeli također će se vratiti u prošlost čovječanstva i to kako bi nam uvjerljivo dokazao jednu nepobitnu činjenicu – ljudi naprosto vole droge!

Pitanja se nameću sama i ne prestaju nizati: Odakle ta žudnja? Zašto su neke droge legalne, a druge ne? Zašto protiv nekih od tih droga vlade pokreću ratove? I što je to pobogu otrov psihodelične žabe? Te odgovore potražite sami.