Što je točno mamurluk i može li se to stanje jada izliječiti?

Neki pretpostavljaju kako znanstvenicima nije u cilju pronaći lijek protiv mamurluka kako se ljudi ne bi više opijali bez straha od posljedica

Jedno od pitanja koja čovječanstvo najčešće postavlja, gotovo tik u ono ima li života nakon smrti, odnosi se na jutro poslije burne proslave začinjene obilnim količinama alkohola. Dakle, hoće li nam netko konačno otkriti efikasni lijek za mamurluk? Nažalost, Popsci ruši sve naše nade i prilično izravno potvrđuje da je potraga uzaludna jer pravog lijeka za mamurluk – nema. E jebiga.

Vjerojatno je osnovni razlog toga što takav lijek još nije izumljen činjenica kako znanstvenici još uvijek ne znaju točno što to zapravo izaziva mamurluk. Postoje tri sumnjivca – direktni utjecaj alkohola na mozak i druge organe; efekt nestajanja alkohola iz tih organa; ili nealkoholni faktori, kao što su fiziološki efekti probavljanja alkohola i npr. stvaranje metanola.

>Testirano 18 dobro poznatih “lijekova” za mamrluk

Sama definicija mamurluka najčešće se vrti oko toga da je to stanje jada koje traje do 24 sata nakon što se razina alkohola u organizmu spusti na nulu, a simptomi mogu biti raznoliki, od glavobolje i mučnine do bola u mišićima i tjeskobe. Snaga tih simptoma ovisi o količini i vrsti popijenog alkohola, trajanju opijanja, eventualnoj hrani koju ste uz to jeli i aktivnosti uz koju se pilo. Na sve utječu i genetske predispozicije pa se čini da istu količinu alkohola netko podnosi bolje, a netko lošije.

>Mamurni i napaljeni?! Zašto mamurluk potiče seksualnu želju

Zbog svega je toga izrazito teško prikupiti znanstvene podatke koji bi omogućili izum svrhovitog lijeka protiv mamurluka, a neki pretpostavljaju kako znanstvenici baš i ne žure to učiniti kako se eventualnim uspjehom u toj misiji mnogim ljudima zapravo ne bi omogućilo češće opijanje – koje bi bilo prihvatljivije ako znamo da po dolasku kući možemo samo popiti lijek i sutra ujutro biti kao novi.

Dok do tog trenutka ne dođe, ako ikad dođe, s mamurlukom se valja boriti na one stare dosadne načine – pazite da ste dovoljno hidrirani i za svaku čašu alkoholnog pića popijte jednu čašu vode; čuvajte se konzervansa; i naspavajte se što više.