Moët povukao šampanjac iz prodaje jer sadrži MDMA

Jedna osoba je umrla, a još ih je 12 otrovano

Boce luksuznog šampanjca Moët Chandon Imperial Ice morale su biti masovno povučene iz prodaje nakon što je u nekoliko njih diljem Europe pronađen MDMA. Otrovano je čak 12 ljudi – četvero u Nizozemskoj i osmero u Njemačkoj – a 52-godišnji Harald Georg Z čak je i umro nakon gutljaja tako pojačanog šampanjca.

Prema nizozemskoj službi za sigurnost hrane i pića, količina MDMA-a pronađena u spornim bocama smatra se smrtonosnom, zbog čega ih je bilo nužno suspendirati s tržišta. Nije jasno kako se MDMA pojavio u tim bocama pa je stoga nemoguće procijeniti koliko je sličnih opasnih boca još u optjecaju pa ih je nužno povući sve, ili barem onoliko koliko je to moguće, dok se ne utvrde sve okolnosti.

Zdravstvene vlasti su upozorile da kontaminirana boca naizgled neće biti iole drukčija od regularne, ali MDMA-em zagađeni šampanjac neće biti toliko pjenušav jednom kad se ulije u čašu, tekućina će biti crvenije ili smeđe nijanse i imat će specifičan miris. Na to treba obratiti pažnju ako se ovih dana konzumira Moët.

The Times Of Malta reportira kako iza svega vjerojatno stoje krijumčari droge koji su tako htjeli prošvercati MDMA, ali je došlo do zabune u distribuciji.