Tisuće partijanera na ulicama Londona plesale protiv rata u Ukrajini

Konvoj soundsystema pičio je drum’n’bass, acid techno, house i UK garage

U nedjelju 13. ožujka centar Londona postao je golema zona partijanja i prosvjedovanja jer su se mnogobrojni rejveri i konvoj različitih soundsystema okupili kako bi protestirali protiv rata u Ukrajini. Paradu nazvanu “Ples za mir” organizirao je kolektiv Save Our Scene, a sav prikupljeni novac doniran je dobrotvornoj organizaciji Odbor za hitne slučajeve u katastrofama. Domaćini pojedinih stejdževa su bili i Hot Bed, Kaluki i Stay Up Forever Records, a pičili su house, UK garage, drum’n’bass i acid techno.

Protest je započeo u 2 sata popodne pred zgradom BBC-ja, a među okupljenima se moglo vidjeti i djecu, mlade partijanere, starije rejvere i zainteresirane građane koji se protive ratu. Konvoj se u jednom trenutku zaputio prema Oxford Circusu. “Ovdje nismo samo radi Ukrajine nego i radi Palestine, Jemena, Iraka… Gdje god su potrebni pravda i mir”, kaže Jojo, veteranka slobodnih partyja već više od dva desetljeća, koja se sjeća i protesta protiv zloglasnog Criminal Justice Billa.

Među prosvjednicima svakako treba izdvojiti ukrajinski pop duo Bloom Twins, koji čine Ana i Sonja Kuprijenko, koje su nedavno pripomogle organizaciji eventa Night For Ukraine u Roundhouseu, na kojem su prikupljana sredstva za pomoć napadnutoj zemlji. “Javna potpora je ključna jer ovo neće nestati preko noći”, kažu jednoglasno. Protest je trebao kulminirati ta Trgu Parlamenta, ali ga je policija zaustavila prije toga, oko 19 sati.