Netflix gubi pretplatnike, planira uvesti reklame i zabraniti dijeljenje lozinki

Sve je utjecalo i na pad cijena dionica, iako servis i dalje ima oko 220 milijuna pretplatnika

Objava kvartalnih poslovnih rezultata Netflixa do sada je uglavnom predstavljala tek redovit događaj u kalendaru poslovnjaka i burzovnih špekulanata, a analitičari su gledali tek je li gigantski streaming servis ostvario ciljeve u pogledu rasta broja pretplatnika. Međutim, prošli je tjedan izvršena objava financijskih i poslovnih rezultata za prvo tromjesečje ove godine privukla mnogo više pozornosti, prenosi Bug.

Glavni razlog tome je što Netflix prvi put u više od deset godina službeno prijavio gubitak broja aktivnih pretplatnika svog servisa. U usporedbi s prethodnim kvartalom, broj Netflixovih pretplatnika smanjio se za osjetnih 200 tisuća. Najveći krivac za to servis je sam jer je odluka da se zbog invazije na Ukrajinu prekine poslovanje u Rusiji jednostavno smanjila broj korisnika za oko 700 tisuća. A kako je kompanija i loše prognozirala svoj rast tako je i u SAD-u i Kanadi izgubila oko 600 tisuća pretplatnika, primarno zbog nedavnog podizanja cijene pretplate.

Ovakav rasplet je, očekivano, utjecao i na cijenu dionice pa je ona na dan objave poslovnih rezultata na Wall Streetu potonula za čak 25%. I dok je taj gubitak zamaha u rastu broja pretplatnika, vidljivo je, razočarao investitore, tako bi neke najave Netflixa mogle razočarati i postojeće korisnike, kojih je i dalje mnogo – oko 220 milijuna. Naime, iz kuće su prilikom objave rezultata spomenuli dvije stvari kojih se ljudi instinktivno i opravdano groze: zabranu dijeljenja lozinki i uvođenje reklama.

Korisnicima koji dijele lozinku s prijateljima i obitelji s kojima ne žive zajedno pretplata će vrlo vjerojatno poskupjeti. Hastings predviđa da će za uvođenje ove nove naknade trebati oko godinu dana. Procjene govore da korisnika koji na ovaj način besplatno gledaju Netflix ima oko 100 milijuna. Druga opcija oporavka prihoda također neće biti draga mnogima, ali mogla bi se pokazati svrhovitom za firmu. Riječ je o uvođenju jeftinije razine pretplate koja bi bila sponzorirana reklamama. To znači da bi korisnici za Netflix mogli plaćati manje, ali bi prilikom gledanja filmova i serija morali izdržati i poneki oglas.