Techno više nije najpopularniji žanr elektroničke muzike

House je ostao na trećem mjestu

Prema najnovijim rezultatima poslovnog istraživanja predstavljeni nekidan na International Music Summitu na Ibizi, tech-house je preskočio techno i postao najpopularniji žanr elektroničke muzike. Kažu to prodajni podaci na Beatportu za prošlu godinu, u kojoj je tech-house, nakon dvije godine na drugome mjestu, nadmašio dotadašnjeg favorita. House je ostao na trećem mjestu, gdje je bio i tih godina.

>Nindža napada underground, Steve Aoki izbacio tech house traku

Posebno je istaknut i globalni skok južnoafričkog amapiana, iako su samo tri trake tog žanra od 80, koliko ih je dodano na službenu Spotifyevu playlistu, bile objavljene za major diskografske etikete. Žanr je najviše bio pretraživan u SAD-u, UK-u i Njemačkoj. Istaknut je i generalni rast biznisa festivala i klubova elektroničke muzike, za čak 166 posto, odnosno 1,6 milijardi dolara.

>Gdje je nestao, što je tech-house i zašto se sada vraća?

“Industrija vibrira i buja. Čuo sam mnogo uzbuđenja u svojim prošlomjesečnim intervjuima s izvođačima, promotorima, agentima i izdavačkim kućama. Primarno je tako jer se, kako smo i predviđali, elektronika vratila”, rekao je autor izvješća David Boyle. Naveo je rast u čak 16 država, s naglaskom na Veliku Britaniju i Njemačku, a treba dodati i rast prodaje vinila za enormnih 51 posto, dok je narasla i prodaja CD-a, i to prvi put u 17 godina, za umjerenih 9 posto.