Ukrajinac napravio sintesajzer od uništenog ruskog tenka

Muzičari ne obraćaju toliko pažnju na sam zvuk sintića, nego na njegovu pojavu i unikatne načine kontrole i korištenja, kaže Drozd

Ukrajinski muzičar Šerman Drozd nije dozvolio da uništena ruska vojna oprema, korištena u ruskoj invaziji na Ukrajinu, propadne, nego je dijelove razvaljenog tenka iskoristio za kreiranje muzičkog instrumenta. Točnije, prednje svjetlo jednoga ruskog tenka transformirao je u potpuno funkcionalan sintesajzer, koji je imenovao Psychedelic Soldier.

Psihodelični vojnik nastao je od tenka uništenog blizu ukrajinske prijestolnice Kijeva, a Drozd je potreban materijal nabavio jer je u to vrijeme pružao humanitarnu pomoć u obližnjem selu. “Sintesajzere sam počeo izgrađivati prije nekoliko godina. Primijetio sam kako kolekcionari i muzičari ne obraćaju toliko pažnju na sam zvuk sintića, nego na njegovu pojavu i unikatne načine kontrole i korištenja”, ispričao je i objasnio da ga je baš zato privukla ideja pretvaranja tenkovskog svjetla u nešto što kreira zvuk.

Priznao je da je isprva planirao koristiti dijelove raketnih granata, ali ih je postalo iznimno teško nabaviti, iako su mu ukrajinski vojnici obećali nabaviti nekoliko, a kaže i da se od određenih mina mogu stvoriti kul gitarske pedale. Dodaje i da kijevski radioamateri skupljaju kutije metaka jer su iznimni pogodni i sigurni za skladištenje elektronskih naprava.

Ljudski se duh očito nikada ne može slomiti, iako bismo mi voljeli da materijala za ove ratne sintiće Drozdu i njegovim kolegama nestane što prije.