Uskoro stiže novi analogni nosač zvuka koji je spoj vinila i CD-a

Kreator novog nosača zvuka kaže da je to "prvi proboj u reprodukciji analognog zvuka u više od 70 godina"

Legendarni rock i americana producent T Bone Burnett, poznat i po suradnji s Bobom Dylanom, svojom je posljednjom najavom odlučio jednom zauvijek upokojiti diskusije oko toga koja je vrsta nosača zvuka bolja i vjernija zabilježenom i zamišljenom zvuku – vinilna ploča ili CD. Naime, on je kreirao varijantu analognog diska, nazvanu Ionic Originals, a koja nadilazi današnje tehnologije CD-a i vinila tko što predstavlja njihov svojevrsni hibrid.

Burnett tvrdi kako je kvaliteta zvuka koju ovaj izum reproducira bolja od one s bilo kojega drugog formata, uključujući i digitalno streamanje, dok vizualno primarno izgleda kao svjetlucavi vinil. Vinilne se ploče inače izrađuje od plastike i ne sadrže metal, dok kompaktni diskovi nastaju od polikarbonata s metalnim slojem, najčešće aluminijem, a ovo čudo kombinira oba aspekta.

“Kvaliteta je arhivska. To je budući standard. Ne samo da su Ionic Originals ekvivalenti slikama, oni jesu slike. Analogni zvuk ima više dubine, više harmonijske kompleksnosti, više rezonance. više osjećaja, više duha. Digitalni zvuk je zamrznut, analogni je živ”, objašnjava Burnett, koji je već prebacio nekoliko traka Boba Dylana na novi format i kaže da zvuče nevjerojatno.

Za više detalja morat ćemo se još strpjeti, ali najave zvuče barem zanimljivo, ako ne i obećavajuće.