Koji se emotikoni najviše koriste u Hrvatskoj?

Cijeli se svijet najviše smije i dijeli ljubav, a slično je i među Hrvatima

Nema sumnje kako su tijekom proteklog desetljeća simpatični emotikoni – ili, kako bi ih nazvale naše mame i bake, smiješne slikice – postali sveprisutno sredstvo pisane komunikacije, a neki ih, piše Bug, koriste i više od pravih poruka. Naravno, drugi od njih bježe glavom bez obzira jer su im pak previše djetinjasti.

Internetski alat za pretraživanje riječi Crossword-Solver analizirao je čak devet milijuna tvitova kako bi otkrio koji su emotikoni najpopularniji u pojedinim regijama i državama, a rezultati su zapravo ispali i donekle očekivani. Tako je najpopularniji emotikon na svijetu onaj koji plače od smijeha (😂), dok drugo mjesto zauzima crveno srce (❤️) – to crveno srce inače je najpopularnije u čak 18 europskih zemalja, pa tako i kod nas u Hrvatskoj.

Drugo mjesto u Europi zauzima lice koje plače od smijeha, a zanimljiva je činjenica da 17 zemalja najviše voli koristiti emotikon svoje nacionalne zastave. Tu se razlikuje Poljska, u kojoj je najpopularniji emotikon jedna druga zastava, ona Ukrajine – ali to objašnjava činjenica kako su podaci prikupljani i analizirani neposredno nakon ruske agresije na Ukrajinu, odakle proizlazi poljska solidarnost prema susjedima.

U SAD-u ima nešto manje nego u Europi pa je kod ondje ipak najpopularnije lice koje plače od smijeha, dok je na drugom mjestu Wordleov zeleni kvadratić (🟩). Od nekih saveznih država valja istaknuti kako Idaho najviše koristi sklopljene ruke (🙏), Wyoming voli lice sa srcima u očima (😍), dok je u New Hampshireu omiljena snježna pahuljica (❄️).

>Simbol plesnih podija dobiva svoj emoji – stiže disko kugla

Na koncu valja istaknuti da, koliko god nam se činilo da ih svi razumiju jednako jer nisu ograničeni poznavanjem jezika, emotikoni ipak nisu univerzalno sredstvo komunikacije. Npr. u Kini emotikon pljeskanja (👏) označava vođenje ljubavi, dok se recimo palac gore (👍) u Grčkoj smatra uvredljivim.