Srpski Walter White dr. Zarubica bio je balkanski kralj ecstasy tableta

Kako je ugledni srpski farmaceut drogom opskrbljivao cijeli Balkan, a i šire

Srpski doktor i farmaceut Milan Zarubica prije skoro 20 godina proizvodio je sintetičku drogu na industrijskoj skali i tabletama je preplavio balkansko tržište, a u žižu javnosti ovih ga je dana vratila pojava droge kaptagon na Kosovu, iste one zbog koje je on pao 2017. godine u Sjevernoj Makedoniji, izvještava Nova.rs.

Zarubica je bio vlasnik nekoliko firmi koje su bile registrirane za proizvodnju medikamenata, ali koje su, kako je sud bio presudio, bile paravan za proizvodnju droge. Bio je i dobro politički povezan, ali, prije svega vrhunski stručnjak koji je svoj znanstveni talent odlučio iskoristiti u kriminalne svrhe.

Ne čudi stoga da su ga mnogi mediji nazvali “srpskim Walterom Whiteom”, po uzoru na lik popularnog kemičara iz legendarne serije “Breaking Bad”, no Zarubica je mnogo sličnosti imao i s Gusom Fringom, šefom narkomafije iz navedene serije, a čini se i kako bi eventualna serija po Zarubičinu životu mogla biti i uzbudljivija od tog planetarnog hita.

Prvi je put doktor Zarubica, zajedno sa svojim suradnicima, u zatvoru završio početkom 2003. godine, kada je tadašnji srpski ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović ustanovio da je njegova bila “najveća tvornica ecstasyja u Europi”. Ipak, doktor se nije smirio ni dok je bio u zatvor, nego je stekavši status slobodnjaka – zatvorenika vikende smije provoditi na slobodi – to iskoristio da ponovo pokrene proizvodnju. Drogu je pravio u svom starom pogonu, ali i na novim lokacijama, a cijela struktura je razbijena 2011. godine.

Prvu kaznu je odslužio i iz zatvora je izašao 2014. godine, a novog spektakularnog suđenja nije bilo jer je Zarubica postigao sporazum o priznanju krivnje. Zanimljivo je da su prva i druga presuda bile spojene i da je izrečena jedinstvena kazna od 11 godina zatvora, koja je bila kraća od kazne koja mu je bila odrezana za prvo djelo.

Kada je napokon izašao iz srpskih zatvora, doktor Zarubica je sreću potražio u Sjevernoj Makedoniji, u kojoj je već imao poslovnih veza. Ipak, ponovo je uhapšen u raciji 2017. godine, a već dogodine je ponovo osuđen na 11 godina zatvora, upravo zbog kaptagona. Tada je u Tetovu policija pronašla više laboratorija, kao i strojeve za proizvodnju tih tableta, a zaplijenila je oko 910.000 tableta (oko 155 kilograma), kao i 52 kilograma čistog amfetamina te velike količine supstanci koje se koriste za proizvodnju narkotika.