Glastonbury zabranio prodaju jednokratnih plastičnih boca na festivalu

Odluku je pozdravio i velikan sir David Attenborough

Kao svojevrsno širenje politike uvedene za festivalsko izdanje 2019. godine, ovogodišnji će Glastonbury, vjerojatno najslavniji svjetski rock festival, zabraniti prodaju jednokratnih plastičnih boca na svom poprištu. Objavila je to organizatorica Emily Eavis na službenom Instagramu, podsjetivši kako su 2019. godine tako spriječili stvaranje čak 1,7 milijuna boca plastičnog otpada.

Podsjetimo, ekološki motiviranu akciju organizatori su započeli još 2014. godine kada su svim posjetiteljima festivala dali na poklon metalne boce i čaše kako bi reducirali unošenje plastičnih artikala. Bila je riječ o ekstenziji festivalske eco friendly “Love the farm, Leave no trace” kampanje, koja se provodi posljednjih godina, a kojoj je želja odviknuti posjetitelje od uriniranja po tlu i neselektivnog bacanja otpada. Još 2016. godine, čišćenje otpada koje je 135 tisuća posjetitelja ostavilo za sobom trajalo je puna dva tjedna.

Nedavno je Glastonbury predstavio svoj puni lajnap za ovu godinu te najavio dva potpuno nova stejdža, The Lonely Hearts Club i Firmly Rooted, a među elektroničkim dijelom programa ističu se prvi festivalski nastup Calvina Harrisa kao i b2b jungle set Carla Coxa i Chase and Status. Najpoznatija imena izvođača čine Billie Eilish, Paul McCartney, Kendrick Lamar i Diana Ross, a Glastonbury će se, prvi put nakon 2019., održati od 22. do 27. lipnja.

View this post on Instagram

A post shared by Emily Eavis (@emily_eavis)