Facebook uvodi redizajn i promjene kako bi što više nalikovao na TikTok

Naglasak će biti stavljen na otkrivanje novih sadržaja korisnika koje ne pratite

Sa svoje tri milijarde korisnika Facebook je i dalje vjerojatno najpopularnija društvena mreža na svijetu, no ni takav nije imun na strahove od konkurencije, a uspon TikToka i njegova svakim danom sve više rastuća popularnost među mladima su, čini se, izazvali tektonske poremećaje u aplikaciji Marka Zuckerberga, izvještava Zimo.

The Verge prenosi kako ekipa iz Mete pažljivo prati svaki potez TikToka, a prema internom dokumentu kojeg su se dokopali novinari, uskoro se kreće u veliki redizajn društvene mreže. Prvi čovjek Facebooka Tom Alison objasnio je kako prioritet novog dizajna neće biti vezan za profile koje korisnici već prate, što je taktika koju uspješno koristi TikTok, nego na otkrivanje novih sadržaja korisnika koje ne pratite. Također, nastavit će s povećanjem fokusa na reels, a Facebook i Messenger se namjeravaju ponovo spojiti u jednu aplikaciju.

U razgovoru za The Verge Alison je spomenuo izraz o kojem je nedavno investitorima govorio i sam Zuckerberg – discovery engine, što bi značilo da žele da korisnici na Facebooku počnu otkrivati nove stvari i nove osobe i profile, umjesto da fokus, kao do sada, bude na korisnike i stranice koje već prate. Pri vrhu Facebooka prikazivat će se kombinacija storyja i reelsa, a ispod njih objave koje predlaže algoritam društvene mreže (dakle, ne samo sadržaj profila koje korisnici već prate) i koji će biti fokusiran na video. S gornje desne strane aplikacije nalazit će se inbox za Messenger, čime se želi potaknuti jednostavnija i brža komunikacija između korisnika, bez potrebe za otvaranjem posebne aplikacije.

No dio zaposlenika zabrinut je za posljedice njihove implementacije. Neki smatraju da je riječ o agresivnom kopiranju TikToka koje bi moglo donijeti kratkoročne rezultate, ali bi dugoročno mogli naštetiti kompaniji jer će korisnici s vremenom shvatiti da vrijeme koje provode na novom Facebooku nije kvalitetno i svest će se samo na gledanje viralnih videa. Drugi dio zaposlenika, onaj romantičniji, smatra da će taj fokus na prikazivanje videozapisa o kojima će odlučivati AI zamijeniti ono što je trebala biti misija ove društvene mreže, a to je povezivanje ljudi i dijeljenje sadržaja među njima.