Je li vožnja u napušenom stanju jednako opasna kao ona u pijanom?

Podaci o vožnji pod utjecajem marihuane su limitirani, ali eksperti svakako preporučuju oprez prije sjedanja za volan

U rubrici Ask Well uglednog New York Timesa eksperti odgovaraju na pitanja vezana za popularnu znanost, a prije nekoliko tjedana jedan je čitatelj Dani Blum pitao je li vožnja u napušenom stanju jednako opasna kao vožnja u pijanom stanju. Ona mu je, logično, odgovorila kako je svaka vožnja pod intoksikacijom loša ideja te je dalje elaborirala kako marihuana svakako utječe na mozak, što vožnju nužno čini opasnom.

>10 načina na koje marihuana iskustvo slušanja muzike čini boljim

Primarna razlika marihuane od alkohola leži u legislativi jer dok postoje dopuštene količine alkohola koje vozač smije imati u krvi – naravno, razlikuju se od države do države – kod kanabisa nešto slično nije nikad izmjereno i službeno odobreno, kaže Marlene Lira iz Klinike za istraživanje opasnosti u bostonskom Medicinskom centru. Stoga ni konzumenti ne mogu odrediti koliko je količina koju su uzeli presudna prilikom određivanja njihove sposobnosti da voze.

>Što je štetnije po naše zdravlje, marihuana ili alkohol?

Između 2000. i 2018. postotak prometnih nesreća u kojima su sudjelovali konzumenti kanabisa se više nego udvostručio – s 9 na 22 posto – dok je postotak nesreća s alkoholiziranim vozačima ostao isti i, naravno, znatno veći. Podaci o vožnji pod utjecajem marihuane jesu limitirani, ali najčešće pokazuju i kako marihuana ima znatno manje šanse izazvati smrtonosne sudare nego alkohol.

>Diler priznao: Širi se kontaminirana i opasno adiktivna marihuana

Problem leži i u tome što tragovi droge, pa tako i marihuane, u krvi mogu ostati i do 28 dana nakon uzimanja, pa eventualno testiranje nakon nesreće ne može sa sigurnošću kazati je li vozač bio pod neposrednim utjecajem marihuane ili je riječ o nekom zaostatku. Osnovna opasnost kanabisa, s druge strane, ta je što zamućuje percepciju što je sigurno, a što ne pa potencijalni napušeni vozači s te strane mogu predstavljati opasnost u prometu.

>Znanstvenici u marihuani otkrili kanabinoid čak 30 puta jači od THC-a

Dakle, iako se po svemu čini da vožnja pod utjecajem marihuane ne nosi toliko opasnosti koliko vožnja u pijanom stanju, svejedno je jasno kako nipošto ne biste trebali voziti napušeni.