Je li u Nizozemskoj zaista moguće ući u dućan i kupiti MDMA?

Probno trajanje dućana zakazano je do kraja ljeta

U nizozemskom Utrechtu 15. je srpnja otvoren nesvakidašnji dućan i svojevrsni rođak popularnih amsterdamskih coffeeshopova – De XTC Winkel. Kako kaže i samo ime, riječ je o prvom svjetskom dućanu ecstasyja, a probno trajanje zakazano je do sredine rujna. Naravno, postoji kvaka – kako je u Nizozemskoj, kao i drugdje, ecstasy ilegalan, u prostorima dućana neće se ništa prodavati zapravo, nego radnja funkcionira kao izložba muzeja novih Poppi.

>Kako se Nizozemska zaljubila u ecstasy priča knjiga “XTC – a Biography”

Ideja je posjetiteljima predstaviti interaktivno iskustvo bivanja u imaginarnom svijetu budućnosti u kojem je ecstasy legalan i dostupan. Poppi sebe predstavlja kao muzej koji potiče konverzacije, gradi mostove i ruši tabue, a to čini i konceptualnim zamišljanjem svakodnevne logistike distribucije i trgovine ecstasyjem u svijetu u kojem bi to bilo zakonski dopušteno.

>U Berlinu odsad LSD možete legalno kupiti u dućanu

Potaknut time, britanski policijski analitičar transformacije zakona o drogama Steve Rolles na Twitteru je iznio tri modela funkcioniranja buduće zakonski sankcionirane prodaje MDMA-a – prvi bi bio organizirano prodavanje u klubovima, drugi zakonski reguliranija prodaja u ljekarnama, a treći bi se odnosio na tzv. smart shopove. Istina, do eventualne realizacije ičega navedenog sigurno će proći godine i godine, ali De XTC Winkel – za čije ulaznice treba izdvojiti 10 eura, odnosno osam ako ste student – pokazuje da je dobro biti spreman.