Iznenađujući rezultati studije: Mlađi od 40 uopće ne bi trebali piti alkohol

To se najviše povezuje s prometnim i drugim nesrećama doživljenima pod utjecajem alkohola

Studija Instituta za zdravstvene mjere i evaluaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu pokazali su kako je za ljude mlađe od 40 godina tzv. dopuštena ili zdrava razina popijenog alkohola zapravo nepostojeća. Profesorica Emmanuela Gakidou kaže kako je to primarno zbog toga što se pod utjecajem alkohola doživljava znatno više automobilskih i drugih nesreća s negativnim, često i fatalnim posljedicama.

>Koja je razlika između povremenog i teškog opijanja

Kod starijih od 40 pokazalo se kako male količine alkohola zaista smanjuju rizike od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, što su inače redom neki od najčešćih uzroka smrtnosti diljem svijeta. Taj kumulativni efekt kod starijih odraslih pokazuje kako je bolje biti malo alkohola nego ga ne piti uopće. Naravno, mnoštvo je bolesti – npr. tuberkuloza, hipertenzija, jetrene bolesti, epilepsija, mnogi rakovi… – kod kojih alkohol ipak nimalo ne pomaže.

>Nažalost, alkohol zaista izaziva rak

Naravno, kako naglašava znanstvena stručnjakinja Amanda Berger, nitko ne bi smio piti alkohol s ciljem ostvarivanja zdravstvenih koristi, a mnogi zbog svojih stanja ga zaista ne smiju piti uopće.