Medvjedica u Turskoj se najela ludog meda pa šumom lunjala drogirana

Grajanotoksin može izazvati reakcije na potezu od halucinacija i omamljenosti do privremene paralize i usporavanja srca

Na sjeverozapadu Turske, u pokrajini Duzce na obalama Crnog mora, jedna se slatka mlada medvjedica najela tzv. ludog meda te su je nakon što je uočena kako dezorijentirano luta vlasti morale spasiti i izliječiti. Riječ je o tipu meda koji pčele rade od cvjetova rododendrona, čije neke vrste sadrže supstancu grajanotoksin, koja kod onih koji je konzumiraju može izazvati reakcije na potezu od halucinacija i omamljenosti do privremene paralize i usporavanja srca.

Šestomjesečna medica, logično, tako nije dobro podnijela goleme količine tog meda koje je halapljivo pojela, ali lokalna veterinarska služba ju je izliječila i dobro se oporavlja. Veterinar kaže kako će je uskoro moći vratiti majci u prirodu, a tursko ministarstvo poljoprivrede objavilo je natječaj davanja imena šeprtljavoj, ali nasreću spašenoj medvjedici.

Inače, ovaj se med službeno prodaje u mnogim dijelovima svijeta, a može ga se nabaviti i u većini SAD-a. Najveći su izvoznici Nepal i upravo Turska. Vodeći sajt za distribuciju ovog proizvoda naglašava kako je stopostotno organski, ali upozorava kako se doze ipak moraju strogo kontrolirati zbog halucinogenih svojstava sastojaka.