Fatboy Slim o Woodstocku 1999.: “Učinio sam što sam morao i pobjegao”

Legendarni DJ Fatboy Slim bio je dio programa neslavnog festivala te svoje iskustvo opisuje u novom dokumentarcu

Slavni DJ Fatboy Slim, pravim imenom Norman Cook, prije više od 20 godina bio je jedan od izvođača na festivalu Woodstock 99, koji je za ideju imao ponovo probuditi duh originalnog Woodstocka, vjerojatno najslavnijeg muzičkog festivala u povijesti. Međutim, ono što se na festivalu naposljetku i odvilo ne samo da nije bilo ni nalik na prvotni Woodstock nego je u povijesti ostalo zapamćeno kao gotovo potpuna katastrofa humanosti.

O svemu tome detaljnije se pripovijeda u novome Netflixovu dokumentarcu “Trainwreck: Woodstock 99”, a među pričama o tome kako se na tridesetu godišnjicu originalnog Woodstocka od 22. do 25. srpnja 1999. dogodilo toliko nasilja, silovanja, organizatorske nebrige i još mnogo drugoga ogavnog u film su ukomponirani i intervjui s ljudima koji su sudjelovali na festivalu.

Fatboy Slim je jedne večeri trebao nastupati u tzv. rejverskom hangaru festivala, cijeli dan slušajući kako među 400 tisuća posjetitelja vlada totalni kaos. Međutim, legendarni DJ tvrdi kako mu nitko nije rekao da se zbilo išta nasilja ni da se stvorila ikakva prava šteta. No već nakon nekoliko traka koje je pustio u svom setu uočio je da se prema stejdžu kroz ljude u hangaru kreće kombi koji su neki divljaci ukrali i njime počeli ugrožavati živote okupljenih.

Tada su ga organizatori upozorili kako bi bilo najpametnije da se nastup prekine, što je on i učinio, nakon čega je bio zasut bocama, kamenjem i mnogim drugim predmetima. Norman je shvatio da je vrag odnio šalu i momentalno je pobjegao, ostavivši svoju opremu i ploče, te je na obližnjem aerodromu spavao sve do sutrašnjeg leta. Za to vrijeme, divljanje na festivalu se bilo nastavilo.

Cijeli dokumentarac pogledajte na Netflixu.