Čarobne gljive učvršćuju veze u mozgu ljudi koji boluju od depresije

Psihodelik psilocibin djeluje drugačije od odobrenih antidepresiva i čini mozak fleksibilnijim

Prema friškoj studiji londonskog Imperial Collegea i Sveučilišta Kalifornija objavljenoj u uglednome znanstvenom časopisu Nature Medicine, aktivni sastojci psilocibina pomažu u otključavanju rigidnih struktura u mozgu povezanih s depresijom u pacijenata koji boluju od te mentalne bolesti. Psihodelična molekula izaziva fleksibilnije i obuhvatnije mentalno stanje koje potraje i nekoliko tjedana te korelira s redukcijom simptoma depresije.

>Magične gljive su najsigurnija droga, izvijestio Global Drug Survey

Depresiju često odlikuje povećana modularnost mozgovne aktivnosti, tijekom koje uzorci povezanosti među nekim dijelovima mozga bivaju snažni dok je komunikacija među različitim odjeljcima smanjena, a što utječe na slabiju kognitivnu fleksibilnost i povećava tendenciju zapinjanja u ciklusima negativnih misli.

Skeniranje mozga je, međutim, pokazalo kako psihodelične droge otpuštaju impuls povezanosti diljem mozga te uzrokuju zajednički rad inače odijeljenih dijelova mozga, što utječe na mogućnost rasuđivanja i izaziva eksploziju mozgovne aktivnosti koja ukazuje na antidepresivne učinke psilocibina. Profesor David Nutt napomenuo je kako su ova saznanja važna jer pokazuju kako psilocibin djeluje drugačije od ostalih, odobrenih antidepresiva, čineći mozak fleksibilnim i fluidnim.

>Čarobne gljive i LSD u mikrodozama su samo placebo

Ovo nipošto nije prvi put da su se psihodelične droge pokazale djelotvornima u borbi protiv depresije pa se čini kako je dan službenog odobrenja njihova korištenja u terapiji za mentalne bolesti sve bliže.