Colorado dekriminalizirao čarobne gljive i druge psihodelike

Legalizirano je nadzirano korištenje, a osobna uporaba je dekriminalizirana

Colorado je nakon Oregona postao druga američka savezna država koja je legalizirala nadzirano uzimanje psilocibina i drugih psihodelika, omjerom 51,4 posto za i 48,6 protiv. Nova legislativa otvara vrata medicinskim tretmanima te dekriminalizira posjedovanje tih droga za osobnu uporabu. Naravno, određena će zakonska ograničenja postojati, a novi bi propisi na snagu trebali stupiti do kraja 2024. godine.

>Čarobne gljive liječe tešku depresiju koju lijekovi ne mogu

Ovaj uspjeh dolazi nakon što je administracija predsjednika Joea Bidena ranije ove godine dala naslutiti kako očekuje federalno odobravanje korištenja psilocibina do sredine te 2024. godine. “Ovo je povijesni dan za ljude Colorada i našu državu te pokazuje kako su naši glasači voljni iskušati nove opcije liječenja, pogotovo u slučaju mentalnih problema”, izjavio je Kevin Matthews, direktor kampanje iz udruženja Natural Medicine Colorado.

>Majmun se najeo čarobnih gljiva… I tako je nastao čovjek

Ovo je tek prvi korak procesa, kojem sad slijedi uspostavljanje logističke i stručnjačke podrške, koje bi se trebalo odvijati kroz dvije godine koliko će trebati za porinuće cijeloga zakonskog okvira.