Je li u Hrvatskoj protuzakonito dijeliti lozinke za Netflix i tko to prati?

Nakon što je prošlog tjedna britanski Ured za intelektualno vlasništvo (IPO) objavio da je dijeljenje lozinki za online streaming servise kao što je Netflix protuzakonito, N1 je provjerio kakva je situacija u Hrvatskoj.

Iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo navode da svaki pretplatnički streaming servis ima svoje uvjete, a građani koji ga koriste sklapaju ugovor sa streaming servisom i ujedno prihvaćaju uvjete korištenja usluge tog streaming servisa koji su sastavni dio ugovora.

“Načini na koji je korisniku usluge streaming servisa dopušteno koristiti lozinku uobičajeno je uređen spomenutim uvjetima korištenja usluge tako da pitanje je li dijeljenje lozinki za pristup uslugama streaming servisa dopušteno ili nije dopušteno, ne bi bilo pitanje zakonodavstva pojedine države već je pitanje uvjeta pod kojima posluje pojedini streaming servis”, rekli su nam iz Zavoda i dodali:

“U tom smislu, građani trebaju pažljivo čitati i prije sklapanja ugovora dobro proučiti sve odredbe navedene u uvjetima korištenja usluge streaming servisa jer svako postupanje pretplatnika koje nije u skladu s navedenim u uvjetima korištenja, pa tako i neovlašteno postupanje s lozinkom, predstavlja povredu obveze iz ugovora kojeg je pretplatnik sklopio s određenim streaming servisom.”

Prema informacijama s kojima raspolaže Zavod, propisima nisu izravno predviđene kazne za dijeljenje lozinki putem kojih se pristupa uslugama streaming servisa.

Iz Zavoda naglašavaju da neovlašteno dijeljenje lozinki predstavlja prije svega povredu ugovorne obveze.

“Također, svatko tko pristupa audiovizualnom sadržaju bez odobrenja nositelja prava vrši povredu autorskog i/ili srodnih prava za koja su hrvatskim zakonima propisane mjere kaznenopravne, građanskopravne te prekršajnopravne zaštite”, dodaju.

Netflix se već duže vrijeme pokušava izboriti s masovnim dijeljenjem lozinki među korisnicima pa sada testira nova ograničenja u SAD-u koja uključuju značajku koja provjerava ljude za koje se sumnja na to da dijele profile i naplaćuje im dodatna tri dolara zbog dijeljenja lozinki.

No, tko uopće može provjeravati dijele li korisnici lozinke? “Nadziranje i provjera dijeljenja lozinki za pojedinu streaming uslugu je aktivnost koju obavlja streaming servis koji pruža uslugu”, naveli su iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo za N1.