Hoće li Zagreb ove godine ostati bez INmusic festivala?

U glazbenim krugovima sve se više spekulira da je prošlogodišnje izdanje INmusica bilo i - posljednje

Održavanje ovogodišnjeg INmusic Festivala je upitno. Proteklih godina u ovo doba znalo se već nekoliko velikih imena, a dobro je išla i prodaja ulaznica po povoljnijim cijenama. No, kako organizatori ništa ne najavljuju, u glazbenim krugovima sve se više spekulira da je prošlogodišnje izdanje INmusica bilo i – posljednje, piše HRT.

Odgovor na pitanje hoće li se i ove godine na Jarunu održati INmusic festival pokušali smo dobiti od organizatora, no bezuspješno. Ipak, glazbeni novinar Zoran Stajčić siguran je – festivala biti neće.

– Na kraju 15. izdanja nije bilo “early bird” ulaznica u opticaju. INmusic je tradicionalno taj zadnji dan puštao ulaznice za sljedeće izdanje, onako na slijepo i kad se ne znaju izvođači, kaže Zoran Stajčić, glazbeni novinar.

A sudeći po nekim starim izjavama direktora festivala, dovesti velika svjetska imena u Zagreb posao je za koji je potrebno više od 5 mjeseci, koliko je preostalo do uobičajenog termina festivala.

– Svi festivali na svijetu htjeli su imati The Cure kao headlinere, bilo je iznimno teško dobiti takav bend da dođe svirati u Zagreb i Hrvatsku, rekao je Zoran Marić, direktor INmusic festivala, 25.6.2019.

Da je za dovođenje velikih svjetskih zvijezda prekasno, smatra i Vedran Meniga, koji se organizacijom festivala bavi već četvrt stoljeća.

– Uglavnom, pravilo je da se headlineri najavljuju gosdinu dana ranije ili da su barem dogovorena najjača imena, ali možda ne treba nužno biti tako, rekao je Vedran Meniga, organizator festivala.

Turistička zajednica Grada Zagreba prošle je godine INmusicu dodijelila milijun i 750 tisuća kuna, a pomagao ih je i Grad Zagreb. Gradonačelnik na pitanje hoće li INmusic biti nije znao odgovor.

– Mislim da bi se oni prije svega trebali oglasiti hoće li ga biti ove godine jer su oni organizatori, a mi cijelo vrijeme razgovaramo da vidimo ako možemo pomoći, koliko treba pomoći kako bi nastavili organizirati INmusic, da to nastave raditi i dalje, rekao je nedavno Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

– Na pitanje je li zapelo na financijama, Tomašević je odgovorio: “Naravno da je u financijama, ‘ko i uvijek.”

Festivali u cijeloj Europi svijeta suočavaju se s padom broja posjetitelja, dok se cijene za dolazak najvećih zvijezda narasle i na milijun dolara.

– Mislim INmusic je tražio nekakav partnerski “deal” po uzoru kakav ima Ultra u Splitu, jer očigledno ne mogu sami. Do toga nije došlo iz više razloga. To bi trebalo pitati organizatora. A hoće li ga biti, ne znam, mislim da hoće, da je ovo samo jedna godina odmora, rekao je Stajčić.

Konkretnih podataka koliko je inozemnih posjetitelja u Zagreb došlo upravo zbog INmusica nema, te koliko su potrošili – nema. A kada bi ti podaci postojali, te kad bi se moglo procijeniti koliko pozitivnog publiciteta Zagrebu u Europi i svijetu donosi INmusic, moglo bi se i procijeniti s koliko je novca razumno podržati INmusic festival.