David Guetta: Umjetna inteligencija je budućnost muzike

Francuski hitmejker David Guetta nedavno je pomoću umjetne inteligencije kreirao lažni Eminemov vokal

Slavni francuski producent i DJ David Guetta na dodjeli je Brit Awards u razgovoru s BBC-jevim muzičkim novinarom Markom Savageom nedvosmisleno izjavio kako budućnost muzike leži u korištenju tehnologije umjetne inteligencije jer se “svaki novi muzički stil rađa iz novih tehnologija”. Osvajač nagrade Brit za najboljeg producenta je dodao kako nema sumnje da će AI biti sljedeće novo veliko i prevladavajuće muzičko sredstvo.

>David Guetta objavio svoju verziju klasika “God Is A DJ” grupe Faithless

“Ništa ne može zamijeniti ukus. Umjetnike definira određen ukus i određena vrsta emocija koje žele izraziti, a u tom im pomažu svi moderni instrumenti koje imaju na raspolaganju. Rock’n’rolla vjerojatno ne bi bilo da nije bilo električne gitare. Ni acid housea bez bas-sintesajzera Roland TB-303 ili ritam-mašine Roland TR-909. Hip-hopa bez semplera”, naveo je kao potvrdu svoje procjene.

>David Guetta prodao svoju muziku za 100 milijuna dolara

Da se ne zadovoljava samo teoretiziranjem, Guetta je pokazao prije nekoliko tjedana kad je na svom nastupu premijerno predstavio traku u koju je ubacio Eminemov vers i glas, ali stvorene upravo putem AI-ja. Time je izazvao brojne reakcije, od pozitivnih do kritički nastrojenih, ali – da ne bi bilo zabune – naglašava kako je nikad neće komercijalno objaviti, nego je samo htio pokazati mogućnosti korištenja takve tehnologije i potaknuti diskusiju o tome.