CHD-4 ritam-mašina nepravilni rad bolesnog srca pretvara u ritmične pasaže

EKG skenovi četvero mladih pacijenata iskorišteni su kao baza ritmičnih uzoraka

Švedski audiovizualni umjetnik i dizajner Love Hultén udružio se s tvrtkom Teenage Engineering kako bi kreirali aritmičnu ritam-mašinu u svrhu podizanja svijesti o ljudima koji boluju od urođenih srčanih mana. CHD-4 je stroj zamišljen kao modularni sintesajzer sa sekvencerom, izrađen od drva i temeljen na stvarnim EKG skenovima mladih pacijenata. Svaki od korištena četiri uzorka otkucaja srca je transformiran u cirkularnu sekvencu koju korisnik može unisono puštati uz svoju muziku.

CHD-4 je na aukciju preko kuće Stockholms Auktionsverk stavljen na samo Valentinovo, a nadmetanje koje za cilj ima prikupiti sredstva za zakladu Swedish Heartchild Foundation, neprofitnu organizaciju koja podupire klince rođene sa srčanim manama, traje do kraja mjeseca, 28. veljače. Djeca čiji su skenovi iskorišteni za programiranje ovog instrumenta zovu se Liv, Janiyah, Vincent i Wega, i svi su rođeni s međusobno različitim defektima, koji su samo dio mnogih koji se mogu pojaviti po rođenju bebe.

“Ritam-mašine su definirane strukturom i redom – ritma, tempa i beata. Ova mašina negira taj sistem, na isti način kao što se život naruši rađanjem djeteta s urođenom srčanom manom. Pretvaranje ovih malih slomljenih srdašaca u zvuk je bilo doista emotivno iskustvo. Najiskrenije se nadam kako će mašina završiti kod nekog tko će cijeniti strast i svrhu kojom je napravljena te da će aukcija prikupiti osjetnu donaciju”, objasnio je Love Hultén.

Sve o projektu saznajte OVDJE, a kako radi, testirajte OVDJE.