Zaplijenjeno devet tona kokaina švercanog među bananama

Ulična vrijednost droge na europskom tržištu dosegla bi 330 milijuna dolara

Ekvadorska je policija upravo zaplijenila gotovo devet tona kokaina skrivenog među bananama u jednom jedinom brodskom kontejneri. Pošiljka iz luke Guayaquil, koja se inače smatra jednim od ključnih čvorišta krijumčarskog biznisa, bila je namijenjena Belgiji, a šef državne policije Fausto Salinas je obznanio kako bi ukupna ulična vrijednost droge na europskom tržištu dosegla 330 milijuna dolara.

>Među bananama u Lidlu u Pločama djelatnica našla 18 kila kokaina

Ova racija još jednom potvrđuje Ekvador kao sve važniju stanicu dilerskih planova o prenošenju droge proizvedene u Kolumbiji, Boliviji ili Peruu u Europu ili SAD. U 2021. godini vlasti su u Ekvadoru zaplijenile više od 200 tona droga, što je više nego poduplalo rezultate prijašnje godine, a lani su po količini zaplijenjenih pošiljki droge Ekvadorci bili treći na svijetu, iza Kolumbije i SAD-a.

>Kako se na rejvu dobro provesti i bez drogiranja?

Toliko kokaina postaje sve teže i uništiti pa se često koristi i metoda miješanja s cementom, pijeskom i vodom u stvaranje betona, što podupire i UN-ov Ured za droge i kriminal. Pretpostavlja se da je ovaj skok u svim podacima vezanima za krijumčarenje droge povezan s dolaskom meksičkih kartela na ekvadorsko tržište.