72 kokainska nilska konja Pabla Escobara bit će prognana iz Kolumbije

Nilski konji predstavljaju rizik za lokalnu floru i faunu, kao i za ljude

Kolumbija razmatra preseljenje 72 nilska konja u Indiju i Meksiko kao dio plana za kontrolu te invazivne vrste, rekle su kolumbijske vlasti o životinjama teškima oko tri tone koje potječu od četiri nilska konja koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća iz Afrike ilegalno uvezao zloglasni narkobos Pablo Escobar, donosi Index. Kada ga je policija 1993. ubila, a njegov ranč Hacienda Napoles ostao napušten, nilski konji su pobjegli i razmnožili se, stekavši nadimak Kokainski nilski konji.

>Kolumbijski senator: Država treba preuzeti tržište kokaina

Znanstvenici kažu da invazivni vodenkonji prijete lokalnom ekosustavu jer nemaju prirodnog predatora u Kolumbiji i njihov izmet mijenja sastav obližnjih rijeka, što utječe na morske krave, kapibare i druge životinje. Jedan lokalni farmer teško je ozlijeđen nakon što ga je jedan od nilskih konja napao 2020. godine. Plan je namamiti nilske konje u velike željezne kaveze pomoću hrane, a potom ih prevesti do zračne luke u Rionegru. Odatle bi oko 60 nilskih konja bilo prebačeno u Greens Zoological Rescue & Rehabilitation Kingdom u indijskoj državi Gujarat, dok bi ih 10 bilo prebačeno u razne zoološke vrtove i utočišta diljem Meksika.

>Kolumbija ima novi hit, svi šmrču rozi kokain

Udruge za zaštitu životinja smatrale su te životinje zaslužuju pravnu zaštitu pa su prije godinu i pol podigle slučaj i na sudu, a kako bi ih ikoji odvjetnik mogao legalno zastupati, nilski su se konjići morali proglasiti ljudima, što je jedan američki sud savezne države Ohio i učinio. Ipak, čini se da im to nije puno pomoglo.