Sud potvrdio gradonačelnikovu zabranu, ništa od cajki u Puli

Opravdanost odluke o neodržavanju koncerta "Duško Kuliš i prijatelji" potvrdio Trgovački sud u Pazinu

Sporni koncert izvođača narodnjačke muzike prvotno zakazan za 25. ožujka u pulskom Domu sportova, a koji je naknadno otkazao gradonačelnik Filip Zoričić, smatrajući da takva muzika ne priliči imidžu Pule, ipak se neće održati, prema odluci Trgovačkog suda u Pazinu, kojem je agencija Hiljadarka, organizator koncerta, podnijela tužbu protiv gradske tvrtke Pula Sport, vlasnika i upravitelja dvorane.

Organizatori su kao primjerenu nadoknadu za financijsku štetu tražili privremenu mjeru kojom bi se održavanje koncerta – na kojem bi trebali nastupiti Duško Kuliš i prijatelji Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović – ipak omogućilo u startno najavljenom terminu te su najavili da bi, odobri li se to, odustali od daljnjih postupaka. Sudac Damir Rabar Trgovačkog suda u Pazinu je, međutim, utvrdio kako u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za određivanje predložene privremene mjere o održavanju koncerta. Postoji mogućnost da će organizator tog koncerta ići dalje s tužbom, ali ovaj put za naknadu štete.

>”Mladi Hrvati idu na cajke jer nemaju kulture ni znanja”

Sud kao elemente svoje odluke, naravno, nije razmatrao muzički žanr ni podrijetlo izvođača, o čemu je svekolika hrvatska javnost posljednjih tjedana itekako raspravljala, nego je dao za pravo upraviteljima dvorane. “Odluka je zakonita i pravična. Prihvaćeni su svi argumenti, a ne osobni stav i animozitet pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, koji se nastojao prikazati kao argument. Mi smo legalisti, a ukoliko organizator koncerta bude ustrajao u naknadi štete, smatram da je naša pozicija još snažnija i povoljnija u prozvanom kontekstu”, izjavio je za Hinu odvjetnik Krešimir Škarica, zastupnik Pula Sporta.

S druge strane, odvjetnik i zastupnik organizatora Srđan Simić rekao je kako nije zadovoljan odlukom, koja je nepravomoćna, ali i dodao kako se neće žaliti na tu odluku: “Na tu odluku nećemo se žaliti prvenstveno zbog toga što smatramo da nema smisla te da viši sud neće do 25. ožujka, kada se koncert trebao održati, uspjeti donijeti odluku. Sada ćemo u ovom postupku istaknuti službeni zahtjev za naknadu štete.”