Spotify prvi put ima preko 500 milijuna korisnika, ali i dalje gubi novac

Streaming gigant Spotify dobio je 26 milijuna novih korisnika u prva tri mjeseca ove godine

Spotify je objavio svoje izvješće o zaradi za prvi kvartal 2023., a glavna brojka je broj korisnika koji se do 31. ožujka popeo na 515 milijuna. To je prvi put da Spotify ima više od pola milijarde korisnika. Prvo tromjesečje također je bilo drugo najveće tromjesečje po porastu broja korisnika do danas, broj korisnika se povećao za pet posto u odnosu na prethodni kvartal i 22 posto u odnosu na prethodnu godinu. Baza korisnika porasla je za 26 milijuna, što je 15 milijuna više nego što su unutar tvrtke očekivali. Spotify je zabilježio rast i na razvijenim tržištima i onima u razvoju, kao i u gotovo svim dobnim skupinama.

Veći dio tog rasta temelji se na ljudima koji koriste besplatnu verziju usluge Spotify s oglasima. Premium pretplate nisu držale korak s ukupnim rastom, jer su porasle za dva posto u odnosu na prethodni kvartal i 15 posto u odnosu na prethodnu godinu s 205 milijuna na 210 milijuna. Ipak, broj premium pretplatnika porastao je za tri milijuna više nego što je Spotify naveo u svojim smjernicama za investitore.

>Spotify platio 310 milijuna dolara da Barcelona promijeni ime svog stadiona

Sve u svemu, Spotify je objavio neto operativni gubitak od 156 milijuna eura (172 milijuna dolara) za ovo tromjesečje. To je daleko više od gubitka od 6 milijuna eura (6,6 milijuna dolara) koji je zabilježio u prvom kvartalu 2022., iako je to napredak u odnosu na 270 milijuna eura (297 milijuna dolara) koliko je Spotify izgubio u prethodnom kvartalu.

Iako su ukupni prihodi porasli za 14 posto u odnosu na prošlu godinu, s 2,66 milijardi eura (2,93 milijarde dolara) na 3,04 milijarde eura (3,34 milijarde dolara), smanjili su se za četiri posto u odnosu na prethodni kvartal. Prihod od plaćenih pretplatnika nije se značajno promijenio u odnosu na četvrto tromjesečje 2022., ali je pao za 27 posto na strani podržanoj oglasima s 449 milijuna eura (494 milijuna dolara) na 329 milijuna eura (362 milijuna dolara) — iako je prihod od besplatnih korisnika porastao za 17 posto iz godine u godinu. Pad iz kvartala u kvartal možda je rezultat stezanja remena oglašivača, što je dovelo do niže potrošnje na oglase.

>“Muzika se koristi kao oružje”, direktor Spotifya uložio 100 milijuna dolara u oružje

Oglašivači nisu jedini koji pokušavaju obuzdati troškove. Spotify je, kao i mnoge druge velike tehnološke tvrtke posljednjih mjeseci, otpustio značajan dio svog osoblja. U siječnju je kompanija otpustila šest posto radnika, što je otprilike 600 ljudi na temelju 9800 koliko ih je Spotify zapošljavao do kraja 2022. godine.

Osim toga, čini se da Spotify stavlja veći fokus na ključne dijelove svog poslovanja. Nedavno je najavio planove za gašenje aplikacije Spotify Live, i Heardlea, igre za pogađanje pjesama u stilu aplikacije Wordle koju je kupio prošlog ljeta.