Preminula je rock’n’roll kraljica Tina Turner

Legendarna američka pjevačica umrla je u dobi od 83 godine nakon duge bolesti u svom domu u Švicarskoj

Legendarna američka soul pjevačica, tekstopisac, glumica i autorica Tina Turner je umrla jučer 24. svibnja. Vijest je potvrđena na njezinim službenim društvenim mrežama. “S velikom tugom objavljujemo da je Tina Turner preminula”, stoji u objavi. “Svojom glazbom i bezgraničnom strašću za životom očarala je milijune obožavatelja diljem svijeta i nadahnula zvijezde sutrašnjice”, piše Pitchfork.

View this post on Instagram

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)


Tinina obitelj također je potvrdila ovu žalosnu vijest za Rolling Stone: “Tina Turner, kraljica rock ‘n’ rolla mirno je umrla danas u dobi od 83 godine nakon duge bolesti u svom domu u Küsnachtu blizu Züricha u Švicarskoj. Svijet je izgubio glazbenu legendu i uzor.”

Tina Turner se proslavila 1960-ih zajedno sa svojim tadašnjim suprugom Ikeom Turnerom. Najveći uspjeh postigla je 1980-ih kao solo umjetnica. Prozvana “kraljicom rock ‘n’ rolla”, Tinin snažan vokal i strastveni nastupi učvrstili su je kao jednu od najuspješnijih žena u području rocka, R&B-a i pop glazbe. Izdala je devet solo studijskih albuma, osvojila osam Grammyja i bila među najprodavanijim izvođačicama svih vremena u svim žanrovima.

Rođena kao Anna Mae Bullock u Nutbushu, Tennessee, Tina Turner odrasla je pjevajući u crkvenom zboru. Preselila se u St. Louis, Missouri, kako bi živjela sa svojom pra tetom kada su joj se roditelji rastali, a nakon završetka srednje škole počela je raditi kao medicinska sestra u St. Louisu. Upoznala je Ikea Turnera koji je nastupao s njegovim bendom, Kings of Rhythm, u East St. Louisu koji je često posjećivala. Počela je pjevati i snimati s Ikeom pod imenom Little Ann sve do uspjeha “A Fool in Love” 1960-ih, kada je prihvatila umjetničko ime Tina Turner. Vjenčali su se i osnovali Ike & Tina Turner Revue. Postigli su veliki uspjeh zahvaljujući singlovima na top ljestvicama i iscrpnim turnejama. Godine 1971. objavili su svoj najuspješniji album, “Workin’ Together”, koji je sadržavao više rock muzike nego njihovi prethodni radovi.

Prvi solo album Tine Turner bio je “Tina Turns the Country On!” iz 1974. Razvela se od Ikea 1978. nakon nekoliko burnih godina ovisnosti o drogama i zlostavljanja. Njezin peti album, “Private Dancer” iz 1984., smatran je njezinim “povratničkim” albumom kao solo izvođača, a uključivao je hit “What’s Love Got to Do With It” i bio je na prvom mjestu Hot 100 ljestvice u SAD-u. Njezine svjetske turneje rušile su rekorde i imala je više platinastih solo albuma. 1986. objavila je svoje memoare, “I, Tina”, koji su bili bestseler. U Kuću slavnih rock & rolla primljena je dvaput, prvi put 1991. s Ikeom, drugi put 2021. kao solo umjetnica. Druge memoare “Moja ljubavna priča” objavila je 2018. Iste godine, stigao je i mjuzikl temeljen na njezinom životu i djelu, “Tina: The Tina Turner Musical”.