Hard techno osvaja visoku modu i reflektira se na festivalsku scenu

Elektronički zvuk, intenzivan ritam, adrenalin, hrabrost i sloboda koja je proizašla iz techna i hard techna ne preuzimaju samo klupsku i festivalsku svjetsku scenu već i modne i lifestyle trendove.

Sudeći prema ovogodišnjim festivalima, trendovima, modnim revijama i kolekcijama nosit će se unisex provokacija inspirirana glazbom i eksperimentiranjem. U svijetu gdje je autentičnost sve rjeđa, a platforme kao što su TikTok i Instagram čine pozornice i modne piste, dizajneri često biraju estetiku i energiju hard techno scene za koju tvrde da uvelike preuzima ulogu EDM-a i postaje glavni party žanr među mladima.

Iako sam hard techno kao glazbeni pravac postoji više od 20 godina, on u ovoj godini u našoj regiji doživljava infiltraciju iz undergrounda u mainstream o čemu govori i najava prvog izdanja Verknipt Croatia Holiday Festivala koji će se održati na Zrću od 30.06. do 04.07. Nizozemski Verknipt kao najveći organizator hard techno i techno evenata te festivala u svijetu koji rasprodaje događaje za 40.000 posjetitelja u samo jednom danu, u Hrvatsku će osim nove publike ovog ljeta donijeti jedan modni izričaj kojim su inspirirane čak i velike modne kuće i poznati dizajneri.

Prada i Raf Simons

Belgijski dizajner Raf Simons poznat po svojim eksperimentalnim i avangardnim kolekcijama još je 1998. kao modele svoje tadašnje Radioactivity kolekcije predstavio članove njemačkog krautrock benda Karftwerk, a prije par godina i izjavio jednu od svojih najpoznatijih rečenica: “I’m Not So Rock and Roll. I’m More Techno.”

I u ovogodišnjoj kolekciji koju je dizajnirao za Pradu ističe se urbanost i sloboda, pa nije iznenađujuće da je nekoliko njegovih kolekcija imalo elemente inspirirane elektroničkom glazbom, uključujući hard techno i gabber. Prada kolekcija za proljeće/ljeto 2024. predlaže apsolutnu slobodu tijela, formalne siluete, ženske modele posuđene iz muške mode i obrnuto. Torbe i cipele ukrašene su korištenjem kože i re-nylona također često viđenim u varijacijama odjevnih predmeta klupske i festivalske scene.

Balenciaga i Demna Gvasalia

Kako je nekad u 90-ima Jean Paul Gaultier bio inspiriran grungeom tako je danas kreativni direktor Balenciage Demna Gvasalia u svojoj provokativnoj i suvremenoj interpretaciji mode inspiriran elementima hard techno estetike. Njegove kolekcije često su eksperimentalne i futurističke, a on ističe: “Music is a big part of my life and is an integral part of Balenciaga’s culture.”

Demna je čak stvorio Balenciaga Music glazbenu platformu kao priznanje ovoj stalnoj inspiraciji i kako bi podijelio svoje omiljene izvođače i njihov utjecaj. Kolekcije su mu često inspirirane mračnijim i hard techno zvukom, kao i klasičnim glazbenim djelima. U Balenciagi vjeruju da je moda izraz kulture, umjetnosti i glazbe koja te inspirira. Producent BFRND je mozak iza Balenciaga zvuka još od 2017., njihovog soundtracka, orginalne playliste pa čak i video igrice.

Rick Ownes

Rick Ownes, američki dizajner s adresom u Parizu koji zbog svojih high-end kolekcija i androgenog izričaja inspiriranog technom slovi za princa tame i u svojoj posljednjoj kolekciji 2024. ističe mračnu estetiku popraćenu glazbom američkog hardcore glazbenika Lil Texasa.

Alexander Wang

Američki dizajner Alexander Wang također je poznat po svojim modernim, urbanim kreacijama. Njegove kolekcije često su dinamične i energične, reflektirajući atmosferu gradskog noćnog života i hard techno lifestylea.

Dizajneri koriste hard techno i hardcore glazbu kako bi pojačali atmosferu i teme svojih kolekcija, stvarajući osjetilno iskustvo koje nadilazi vizualne elemente mode. Osim ritma za modnu pistu brandovi se usklađuju sa subkulturom koja sadrži intenzitet i konzumira se brže, bolje i jače.

Ova fuzija glazbe i mode ne privlači samo dugogodišnje obožavatelje već i nove članove, proširujući dosege i utjecaj žanra tvoreći jednu novu generaciju i sve veću zajednicu. Zagreb, Ljubljana i Beograd već stvaraju večeri, programe i nove talente ovog žanra. Exit Festival, Sea Star, Tomorrowland, ADE i mnogi drugi veliki festivali po prvi put na svojim glavnim pozornicama najavljuju tvrđi zvuk i hard techno zvijezde. Tisuće mladih željnih plesa i zabave iz cijelog svijeta iz mračnih i zatvorenih hala sa sjevera stižu i na našu obalu u sklopu festivala Verknipt Croatia za dva tjedna.

Time je jasno da je techno fashion ujedno postao i future fashion.

Sadržaj nastao u suradnji s Verknipt Croatia Holiday Festivalom.

View this post on Instagram

A post shared by VERKNIPT (@verkniptevents)

View this post on Instagram

A post shared by VERKNIPT (@verkniptevents)

View this post on Instagram

A post shared by VERKNIPT (@verkniptevents)

Vodeća svjetska organizacija za hard techno događaje, nizozemski Verknipt, na najpopularniju party destinaciju Pag, plažu, klubove i party brodove na Zrću od 30. lipnja do 4. srpnja donosi Verknipt Croatia Holiday Festival i u Hrvatsku dovodi imena kao što su Creeds, Basswell, OGUZ, Kntrlvrlst, Carv, OMAKS, KØZLØV, DIØN, Cristobal Pesce, Franky-B, Nikolina, Xenia i druge vodeće predvodnike ovog brzorastućeg i sve popularnijeg žanra elektroničke glazbe u svijetu.

Informacije o festivalskim i dnevnim ulaznicama, paketima koji uključuju smještaj u apartmanima ili vilama s bazenom, te cijeli lineup i program možete pronaći na službenoj stranici festivala OVDJE.