Robert Hood se vraća minimalizmu na novom albumu za Dekmantel: “Paradygm Shift”

Izbijanje iz inercije i povratak na pravu stazu.

Detroitski veteran Robert Hood jedan je od osnivača legendarnog kolektiva Underground Resistance i pripada među ključne inovatore techno zvuka. Njegov minimalistični pristup programiranju otkriva podjednaku vještinu u stvaranju intelektualnog i tjelesnog sadržaja, a unatoč pozamašnoj karijeri, evidentno je da mu za rukom polazi ostvariti uzbudljiv materijal stapajući prošlost, sadašnjost i budućnost. To je magija koja izostaje kod mnogih suvremenih producenata čija je želja oživjeti klasični zvuk 90-tih za kojim mnogi osjećaju nostalgiju. Premda se Hood nipošto ne srami svojih korijena i koristi brojne elemente što su obilježili njegov rad još na samom početku tog obožavanog desetljeća, ipak ne pada u “retro” zamke i brusi svoj zvuk u novim, sirovim, ali sofisticiranim oblicima.

Upravo najbolje od tog pristupa možete čuti na njegovom novom albumu “Paradygm Shift“, koji izlazi na Dekmantel Records kao 50. izdanje ove vrhunske etikete što upravo slavi 10. godišnjicu. Izdanje je obilježeno mašinskim funkom i kotrlja se u minimalističkim sekvencama koje organski evoluiraju, pružajući užitak u savršenim okretajima audio-zupčanika i hi-tech jazz elementima, zgusnutim u samu esenciju detroitskog techna. Što se koncepta tiče, Hood je razjasnio odakle je povukao inspiraciju:

Ideja koja stoji iza svega zapravo je amo promjena našeg fokusa. Imamo tendenciju postati toliko zadovoljni sobom; toliko smo se udomaćili s onim što nas okružuje. Smatram da je vrijeme da elektronička muzika pronađe novi sustav mišljenja. Osjetio sam nužnost ponovno prikazati kako je Robert Hood autor elektroničke muzike koji ponovno dovodi minimalizam u prvi plan, te da se ne treba gubiti u melodiji. Želim se vratiti jednostavnom repetitivnom programiranju po kojem sam poznat, stoga ovaj rad označava taj povratak, kao i promjenu fokusa kod slušatelja.

Premda je ovo prvi Hoodov album na Dekmantelu, njihova suradnja seže još od prvih dana etikete, kad je remiksirao trake za čuveni Juju & Jordash EP “Deep Blue Meanies“. Prošle je godine kod njih započeo “Paradygm Shift” odiseju s dva EP-a (Vol. 1 i 2),  a osim toga redovito nastupa na njihovim večerima i festivalima. Ekipa s etikete je također imala nešto za napomenuti o novom materijalu:

“Kao stari fanovi Roberta Hooda, posebno smo entuzijastični vezano za njegov stariji, minimalistički materijal, Na kraju krajeva, upravo ga je to i dovelo do slave i poslužilo kao važan sastojak u ranim danima Dekmantela. Njegova ‘Paradygm Shift’ muzika odražava taj period, ali nosi i dodir modernog zvuka, što ju čini posebno uzbudljivom.”

Album “Paradygm Shift” izlazi 22.5. na dvostrukom vinilu za Dekmantel Records, a pre-order možete riješiti OVDJE, po cijeni od 22€.