WAI: Za doživljaj bajke je potrebna doza nostalgije i dobar groove

Mistični novi projekt jednog starog zanatlije nosi najbolje od novih deep i progressive struja, a uz intervju donosimo i premijeru svježeg remiksa za Bonacu!

Još ljetos, imali smo priliku predstaviti originalni miks Bonacine “Bloom Symphony”, a u popratnom nam je intervjuu ovaj domaći autor sa štokholmskom adresom povjerio kako mu je jedan od najvećih uzora Vedran Stojanac a.k.a. Duplo Project. U međuvremenu, Vedran je startao novi projekt WAI (Who Am I?), a tim je imenom potpisao i remiks spomenute trake.

Udarci ritma sad su nešto baršunastiji, a poletna mehanika i pulsirajuće melodije odmah osvajaju, pažljivo podižući razinu napetosti, dodajući i oduzimajući “zupčanike” stroja vještinom koja odaje ruku iskusnog igrača. Zarazna italo-tema ovdje još više odaje poštovanje metodama kozmičkog disca: sredinom trake, ispaljuje se u bestežinsko stanje, da bi se odmjerenim uvođenjem ritmičkim elemenata ponovno zauzdala i vratila na putanju.

Traka uskoro izlazi na EP-u remikseva Bonacinog izdanja “Neverin”, a druge dvije prerade potpisuju Jelly For The Babies i Unique. Dok čekamo da se pojavi na digitalnim policama, odlučili smo saznati nešto više o Vedranovom radu!

Ime projekta govori da i sam još uvijek istražuješ tko zapravo jesi – produkcija i selekcija otkrivaju sklonost prema deep i tech smjerovima, ali to je prilično širok pojam. Koji elementi tog zvuka rezoniraju s tvojim karakterom i što kroz njih poručuješ publici?

Kako ste već dobro zaključili, Wai je projekt koji nije bacio sidro, a htio bih dodati da niti neće. Wai je projekt koji ima nekakve temelje svoga zvuka, ali će biti u vječnim potragama, kako bi cijela ta fuzija dobivala s vremenom na težini i postajala sve zanimljivija. Kako sam ja emotivac po prirodi, ali ne onaj koji plače na “Titanik” hehe, nego onaj kojemu dobro odsvirana dionica ili dobar moment neke trake mami suzu radosnicu, odlučio sam pokušati tu energiju  uvesti u svoju glazbu. Prema mojoj produkciji i selekciji može se zaključiti da plivam u dubokim vodama i ono što želim omogućiti ljudima koji slušaju moju glazbu je odmak od surove realnosti u jedan svijet gdje mističnost sa dozom nostalgije i dobar groove daju privid jedne bajke.

Sve trake u kojima si imao prste, a da se mogu čuti na internetu, imaju karakterističan “kozmički” puls i bogatstvo melodije. Kad si se prvi put susreo s takvim zvukom i kako si se odlučio da ga počneš i stvarati?

Na ideju da produciram takav zvuk došao sam slušajući pojedine artiste i filmske kompozitore koji su me uveli u jedan za mene novi svijet synth zvuka i namamili me istim u neke nove vode. Tu priču površno isprobavam sa svojim drugim po redu aliasom – Duplo, koji je baziran na nu disco / deep house soundu. Kako je sam project sazrijevao, a ja polako usvojio nekakav sound, uvidio sam da bi se iz toga svega uz male promjene i nadodatke moglo roditi nešto novo – tako se rodio moj četvrti i posljednji alias WAI.

Koje si sve smjerove istraživao kao producent i DJ?

Radeći godinama unazad na svojim aliasima Welldone, Download for me i Duplo, te šetajući po raznim žanrovima: od proggressive housea, preko deepa, techa i techna do ambienta i stepa, usvojio sam tehnike i znanje koje sam uz mali update počeo primjenjivati kod WAI produkcije.

Imaš li neki predložak kojeg se držiš kako bi osigurao “taj WAI osjećaj”? Reci koju riječ i o tehničkoj strani glazbe – koje alate koristiš i zašto si ih odabrao?

Poput svakog producenta, i ja imam setup koji mi je potreban za zvuk koji želim. Naravno, taj se setup nadograđuje s vremena na vrijeme, kako otkrivam nove mašine i njihove mogućnosti. Kako je kranji cilj WAI produkciju potpuno prebaciti na hardware, što će se uskoro i dogoditi, za sada se držim meni dragih VST-a, kao što su Omnisphere Moog Diva, i to iz razloga jer imaju mastan i konkretan zvuk, te hrpetinu mogućnosti u manipuliranju istog. Kako nisam ovisan niti o jednom VST-u u toj mjeri da bez njega ne bi išlo, spomenut ću jedan meni drag (i učestalo korišten), a to je Camel phat, koji vam samim nazivom govori što mu je posao i zašto ga volim.

Osim glazbenih uzora, u kojim još umjetničkim područjima tražiš “srodnike” svog stila? Nalaziš li povezanost i sa nekom drugom vrstom kreativnog izričaja?

Naravno, i ja imam svoje uzore, iz čijih radova crpim inspiraciju: to su glazbenici kao Hans Zimmer, Zack Hemsey, Agnes Obel, Patrick Watson itd. Kreativan izričaj u kojem uživam i koji bih mogao usporediti s produkcijom je kuhanje. I u glazbi i u kuhanju spajaju se komponente koje se obradom dovode do savršenstva, da bi na kraju uživali u finalnom proizvodu.

Ako izuzmemo plesnu funkciju, što za tebe generalno znači klupska glazba, njena hipnotička svojstva, ali i uloga koju zauzima u kulturi mladih?

Klupska glazba je za mene – pa, bit ću kratak i jasan: LEKTIRA. Osim što kod mladih može odrediti pripadnost i životni stil, mislim da je uglavnom pozitivna stvar koja spaja ljude u jednu predivnu cjelinu.

Čini se da u zadnje vrijeme zvuk koji plasiraš poprima sve veću popularnost u regiji – i sam si surađivao s Darkom Miloševićem i Bonacom – je li ti za uho zapeo još koji od autora?

Ne znam koga bih vam posebno izdvojio u regionu, ali otkrit ću vam dva imena s kojima ću do kraja godine ostvariti neke projekte: Matko Butković (Unique) i Dimalj Kajtazi (Nebo).

Smatraš li da bi na ovim prostorima melodični deep/progressive stil mogao razviti neku svoju posebnost, kojom bi se izdvajao i bio atraktivan na inozemnom tržištu ili nam isključivo preostaje igranje prema tuđim pravilima?

Iskreno se nadam da zvuk koji plasiram poprima sve veću popularnost i da će na ovim prostorima deep/progressive dobiti malo više pažnje nego li to ima trenutno, pa se tako i trudim educirati i  uvesti što više mladih producenata u tu priču, kako bi novije generacije pridonijele njenom rastu.

Na čemu trenutno radiš? Planiraš li neka izdanja do kraja godine i imaš li kakvih nastupa u planu?

Osim navedenih suradnji, spremam i nekoliko originala, ali vam još ne mogu reći koje će ih kuće objaviti, a neka to bude i malo iznenađenje, da vam ne otkrijem baš sve odmah.

WAI_text

WAI (Who Am I?)
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Making You Dance Records
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB

Petar Car