Švedski div Spotify napokon stiže u Hrvatsku

ZAMP i glazbeni streaming servis Spotify potpisali ugovor o licenciranju prava na radove hrvatskih autora

Čini se kako će se golemi digitalni muzički streaming servis Spotify uskoro pojaviti i u Hrvatskoj, nakon više godina iščekivanja. Naime, na službenoj stranici ZAMP-a jučer se pojavila obavijest kako je krajem prošlog mjeseca sa Spotifyjem potpisan ugovor o licenciranju prava na kataloge hrvatskih autora koje zastupa ZAMP, a koji bi sada trebali biti dostupni i preko ovog popularnog servisa osnovanog prije deset godina u Švedskoj.

Konkretni datumi još uvijek nisu objavljeni, a naglašava se kako točan datum službenog dolaska Spotifya u Hrvatsku ovisi o tehničkim detaljima i poslovnoj odluci samog servisa. Jednom kada se to i dogodi, naši domaći autori bi se našli u poziciji ostvarivanja jednakih prava s velikim svjetskim glazbenim imenima, a preko HDS ZAMP-a bi svoja prava od Spotifya ostvarivali neovisno o tome gdje se njihovi radovi slušaju.

Spotify svojim korisnicima nudi više od 40 milijuna pjesama i 3 milijarde playlista, a prisutan je u ukupno 65 zemalja svijeta. Kreativci i nositelji prava u svijetu dosad su ostvarili više od 10 milijardi eura prihoda od streaminga glazbe s ovog servisa. Uz Deezer i Google Play Music, Spotify bi najavljenim dolaskom postao treći komercijalni glazbeni servis dostupan u Hrvatskoj.