PREMIERE: Tim Jackman isporučuje tri zahuktala techno stroja na novom EP-u “Desolving” za I Am Different

Dvije ubojite techno trake ogoljene strukture i punog industrijskog zvuka uz jedan melodični komad retro nostalgije za osvježenje na zaključku.

Već smo se imali priliku osvrnuti na EP “Malasava”, kojim je beogradski autor Tim Jackman odao počast naselju srušenom pod sumnjivim okolnostima. Tad je atmosfera bila nešto melankoličnija, ali okosnica njegovog zvuka i dalje ostaje nepromijenjena – radi se o minimalističkom technu punog zvuka koji je obogaćen industrijskim elementima. Ovaj put imamo zadovoljstvo predstaviti njegov EP “Desolving” koji uskoro izlazi na etiketi I Am Different u vlasništvu Veljka Jovića, još jednog zanimljivog srpskog autora tamnog i tvrdog zvuka, a više o etiketi možete saznati u ovom intervjuu. Uskočite u Timovu futurističku viziju klupskog zvuka:

Naslovna traka kao da zvukom opisuje neku sumnjivu akciju na periferiji grada: ogoljeni ritam je potcrtan zujanjem mašina i zlokobnim odjecima, a zatim bas-linija uvodi pumpajući groove i rešetkaste industrijske elemente, koji se odmjereno nadopunjavaju i konstantno podižu razinu energije. Ped kraj traka ulazi u tunel, ostavljajući pritom DJ-u dovoljno manevarskog prostora za pretapanje.

“Tourmund” počinje istovremeno smireno i silovito, uz miris strojeva i obojana hladnim bojama. Mehanizam ritma je težak, ali poletno vuče naprijed, dok se preko njega lijeno izvijaju gumene dionice basa. Usred trake je pozicioniran ambijentalni intermezzo koji otvara fokus na melodiju, a zatim ritam ponovno preuzima vodstvo, dok se iz bas-linije izvlači daleki odjek melankolične trube.

Premda “Ascending” počinje jednako minimalistički kao i prethodne dvije trake, u njoj uskoro počinju prevladavati harmonični elementi, bliski progressive/tech estetici. Ovdje je vodeća sila uzbudljivi melodijski kovitlac, uz ukusno komponiran retro 80’s štih koji traci daje optimističnu notu i zaključuje EP u vedrom tonu.

Tim Jackman je isporučio solidnu porciju kvalitetnog techna na EP-u “Desolving”, koristeći snagu jednostavnosti i egzaktnog pristupa, ali je na kraju pokazao da se ne boji iskoristiti niti melodijske začine, čime je osvježio cjelokupni materijal i zaključio ovu kolekciju u idealnom tonu. EP izlazi 17.10. na etiketi I Am Different, a moći ćete ga nabaviti na svim boljim digitalnim policama.

Tim Jackman
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | BANDCAMP

I Am Different
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Petar Car