PREMIERE: Zarkoff sintetizira industrijski acid na “Death Of A Bumblebee Importer”

Prljavi, ali nadrealni komad kiseline s nadolazećeg EP-a “Pioneers”, za one koji u acidu traže nešto više od 303-jke.

Prošlogodišnji album “Sweet Obsolete“, koji je sisački autor Zarkoff izbacio na francuskoj etiketi Unknown Pleasures, bio je obilježen kombinacijom electro/synth pop zvuka s glam rock elementima i dosta vokala, definitivno naklon 80’s pop sceni. Ovaj put imate priliku istražiti njegovu stranu naklonjenu klupskom zvuku, kroz acid traku “Death Of A Bumblebee Importer” s nadolazećeg vinila “Pioneers” za češku etiketu Endless Illusion. Inače, ekipa s etikete je gostovala na bRave večeri u Zagrebu, a tim smo ih povodom i intervjuirali, pa neke detalje o njima možete saznati OVDJE. Najprije, bacite uho:

Traka je obilježena oporom acid linijom koja sustavno ruje ušnim kanalima i poskakuje u izbojima struje, a nosi karakterističan miris i boje industrijskog krajolika Siska. Preko nje se prelijeva prilično tamna, izvijena i apstraktna melodija, oživjavajući sci-fi mistiku berlinske elektroničke škole 70-tih. U međuvremenu se ispod radara razvija čvrsti groove koji komplimentira nazubljenim serpentinama bas-linije i nezaustavljivo vodi sve dublje kroz avanturu podzemnim krajolicima. Poseban bonus leži u tome što traka nosi uvrnutu, ali realnu naraciju priče i time izbjegava uobičajena, nasumična acid eksperimentiranja. Zanimali su nas još neki detalji o izdanju, pa smo kontaktirali odgovornu osobu:

Svojedobno su Endless Illusion nastupili kao tandem na bRave večeri, a sad izdaješ ploču na njihovoj etiketi. Kako ste uopće došli u kontakt i gdje ste pronašli zajedničke interese?

Prvo smo stupili u kontakt oko mog nastupa u Pragu na Endless Illusion/Rare večeri pa je onda uslijedio poziv na bRave. Preporučio mi ih je TLR, ako se dobro sjećam. Nakon toga su momci došli do Siska, pa sam ove godine ponovo bio u Pragu preko ljeta. Brzo smo kliknuli i počeli sa suradnjom, volimo istu glazbu i vrlo dobro komuniciramo, a moram reći da su jako aktivni. Izdaju suvremenu glazbu, istražuju i objavljuju stare snimke eksperimentalne elektronike (detalje saznajte OVDJE), fanzine, organiziraju evente, imaju radijsku emisiju na IFM-u, Layup se bavi produkcijom i još surađuju s legendarnim praškim eventom Rare, koje je više minimal synth/wave usmjerenja, a čiji mastermind Vaclav također dolazi na bRave 3.12.

Gdje si iskopao ime “Death Of A Bumblebee Importer”? Zašto se uopće uvoze bumbari?

Bumbari su izvrsni oprašivači, podnose niže temperature od pčela, veći su, pa prenose više peluda, a radi svoje veličine i oblika mogu oprašivati neke cvjetove koji su drugim insektima nedostupni. Uzgajaju se i uvoze upravo zbog tih karakteristika, no takvo komercijalno i neprirodno preseljavanje bumbara ponekad remeti ravnotežu u lokalnim ekosustavima, donose parazite itd. To je jedna strana priče.

Druga je – nikad mi baš nije bila jasna poveznica između bumbarovog leta i “Bumbarovog letaRimski-Korsakova. Iz glazbe bi se stekao dojam kao da bumbar često i živčano mijenja smjer i živahno leti poput muhe, kao da je u njegovom životu neka drama i akcija, a on je zapravo veliki dobroćudni šljaker, po cijele dane radi isto i leti od cvijeta do cvijeta, onda ga prodaju ili rentaju pa to radi u nekom drugom vrtu ili voćnjaku..

Treća je “Smrt trgovačkog putnika” Arthura Millera, naslov je očita parafraza. Pa evo, mislim da je ovo dovoljno informacija da se stvore neki vlastiti zaključci.

Koja crta povezuje trake s ovog izdanja? Imaš li viziju u kakvim bi se setovima vrtile?

Sve tri originalne trake se bave problematikom raspada iluzije, svaka na svoj način. Slučajno se label zove Endless Illusion, ne mogu ne primijetiti sinkronicitet u tome. “Pioneers” je možda najekspicitnija radi teksta. Ja pripadam zadnjoj generaciji jugoslavenskih pionira koji su doživjeli raspad ideologije u kojoj su odrasli, ne treba puno objašnjavati. “Eternity” se bavi manje-više istom temom, samo na idealnijoj, apstraktnoj razini, tu sam opet posegnuo za sovjetskim himnama, kao i u jednoj starijoj stvari “Red March“. Ideologija te donekle formira, a onda ti se pred očima raspadne, mislim da takav događaj može definirati karakter cijele generacije.

“Death Of A Bumblebee Importer” se bavi nečim sličnim, ali na osobnoj razini, dosta dugo traje, lead sint svira isti loop preko 8 minuta, podsjeća me na jedan beznačajan i promašen radni vijek koji je možda čak i napravio više štete nego koristi.

No sve se to može zanemariti, naravno, nije bitno kakvo sam ja značenje iskonstruirao oko tog EP-a, to je puko naklapanje s kojim pokušavam sam sebi objasniti što radim. “Death” definitivno paše u sporije acid house setove, “Eternity” ima više industrial prizvuk, a “Pioneers” bi više spadala u electro – i original i remiks Mr Paulija, tako da je izdanje dosta šareno.

U zadnje si se vrijeme posvetio i DJ-anju. Opiši razliku koju doživljavaš u reakcijama i atmosferi između live nastupa i DJ setova!

Live nastup mi je definitivno veći stres i puno više posla u smislu pripreme, tako da DJ setove doživljavam kao nešto opuštajuće i zabavno. Za sada se još učim i otkrivam, no glavna stvar koju sam za sada naučio je da ne mora baš sve u životu biti komplicirano.

Uskoro će na Enfant Terrible izaći i vinil koji si riješio s ikonalom. Daj nam par detalja o situaciji u kojoj je nastao taj materijal i kakve vibracije nosi!

Radi se materijalu sa Synth Lab sessiona od prošle godine. Snimali smo u napuštenom kemijskom labosu bivšeg Instituta za metalurgiju Željezare Sisak. Materijal je na razmeđi EBM-techno-acid žanrova, sve su live snimljene improvizacije s minimalnim editiranjem naknadno u studiju. Sound je dosta taman i distorziran, tako smo snimali, pa neka ostane dosljedno i na ploči, iako će zvučati lo-fi. Inače, moram napomenuti da je taj zadnji Synth Lab bio najuspješniji do sada, osim ovog izdanja, neke će trake izići i na Return To Disorder i Take It Easy Policy, no o tome više drugi put.

Planiraš li negdje uskoro uživo izvesti ove trake (ili ih zavrtiti u DJ setu)? Koji su ti općenito planovi za ovu sezonu?

Sve tri trake sa “Pioneers” EP-a redovito izvodim uživo, a ove druge sa Synth Laba ostaju kao mogućnost za dj setove, teško da bi se mogle ponoviti uživo, mislim da neke dionice nisu ni snimljene, osim kao wav fileovi, možda bi se moglo nekako to narezati u loopove pa s time raditi, ali trenutno me takva metoda ne zanima, možda nekad u budućnosti, kad mi dosadi način na koji sad radim – hardverski MIDI setup.

Planovi – osim navedenih izdanja, novi album Sumerian Fleet, novi bRave eventi u Zagrebu, Elektrošok eventi u Sisku te puno rada u studiju. Stvari su se u Sensorium studiju zarolale u i konačno mogu reći da je to preraslo u posao s kojim si mogu osigurati egzistenciju, no sad trebam smisliti kako da si odvojim neko vrijeme za kreativni rad. Imam novih ideja koje su samo u live setupu i reakcije publike su vrlo dobre pa mislim da bih to trebao snimiti i smiksati ove zime.

EP “Pioneers” izlazi 17.11. na vinilu u izdanju etikete Endless Illusion. Popratite ih i provjerite ostatak njihovog kataloga – imaju prilično živopisan ukus, ali i stroge kriterije, što samo podiže kvalitetu ponude!

Endless Illusion
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | BANDCAMP

Zarkoff
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB

Petar Car