TKNO: dosljednost koja obećava i ispunjava

Robert Zigrai a.k.a. TKNO je strpljivo tesao klupski zanat, a zauzvrat mu je produkcija zasjala plemenitom melodijom i fokusiranom energijom.

Talentirani producent i DJ TKNO dolazi iz Požarevca, a vlasnik je priznate etikete Tauten (u prijevodu: zategnuti). Njegovo je ime u regiji sinonim za nepatvoreni techno – pumpajući, jasni i artikulirani zvuk njegove etikete donio mu je priznanje na široj europskoj sceni, a njegove su trake zavrtili Oxia i Nick Warren. U razgovoru je otkrio svoj pogled na glazbenu kreaciju, a snimio nam je prozračan i poletan mix za podcast: u njemu se navodno nalazi i neobjavljena traka, koju će izdati na Toolroom Records. Uživajte!

S jedne strane, tvoje umjetničko ime sve govori. Opet, danas postoji mnogo struja u technu, različite prirode, zvuka i vibre – što za tebe znači ovaj žanr?

Muzika, koja pokreće i spaja ljude, širi pozitivnu energiju. Techno je kultura koju treba živjeti i razumjeti. Techno nije samo “zakivanje” ili “peglanje”, već iskazivanje emocija kroz melodiju ili groove.

Kako nastaju tvoje trake? Inspirira li te sama tehnologija, dok radiš s njom, ili ideje dobivaš na partyju, ulici? Koje emocije najčešće prenosiš u glazbu?

Imam tu sreću da radim u industrijskom okruženju, tako da ne manjkam sa idejama. Moje raspoloženje se uglavnom prepoznaje u trakama. Često, kad mi nije dan, jednostavno ne palim Ableton jer znam da ću izgubiti dragocjeno vrijeme.

Tvoja etiketa Tauten izdaje i regionalne producente. Smatraš li da postoji neki karakterističan elektronički zvuk ovog podneblja – i ako da, opiši ga!

Tauten je stvoren sa ciljem, da pored renomiranih svjetskih producenata, promovira i perspektivne producente sa ovih prostora. Ne bih rekao da postoji određen zvuk, pattern, koji se ovdje stvara. Ovdje možete čuti od komercijalnog techno zvuka, pa sve do hardgroove i industrial techna. Što različitije – to bolje. Kad bi svatko radio ono sto osjeća, a ne da kopira već popularne artiste, broj uspješnih producenata bi znatno porastao. Be yourself!  

Kao svoje uzore navodiš Jeffa Millsa i Chrisa Liebinga, a tvoje trake vrte Carl Cox i Richie Hawtin – očito si potkovan s klasicima. Ima li danas neka nova, možda i rubna struja techna, za koju smatraš da je budućnost žanra? U kojem će smjeru ići tvoja nadolazeća izdanja i nastupi?

Moje je mišljenje je da će se ljudi zasititi “Drumcode technom” vrlo brzo i da će nakon toga doći progressive. Ali opet, govorimo o masi, koja prati samo ono što je aktualno. Pravi ljubitelji techno zvuka se sve vise okreću sirovijem, industrijskom zvuku. Na nastupima uglavnom forsiram takav stil i pokušavam podučiti ljude da techno nije samo “Drumcode”. Takva izdanja ne vrtim, iako bih volio jednom potpisati za njih. Čudno, zar ne?  

Ime na sceni si stekao upornim radom kroz niz godina. Naravno, uz samu energiju, potrebna je i taktika – što bi preporučio mladim snagama, koje tek počinju?

Radi ono što voliš, ono što osjećaš. Ne kopiraj druge. Budi dosljedan i uspjeh je zagarantiran. Ako ne danas, sutra.  

TKNO je nedavno na Tautenu izbacio EP “Wrong ID” s autorskom naslovnom trakom i dva remiksa. Na sve tri trake, zvuk je jasan i “zategnut”, a ritam čvrst i nepokolebljiv, s ljudskom komponentom koja nadvladava stroj i polira njegove oštre rubove. Kroz zadnju traku, iz mehanizma izbija soul vibra!

Plešite na njegov set 25. 9. u beogradskom Depo Magacinu, gdje nastupa uz Dot Chandler (Fernanda Martinez). Detalje pronađite OVDJE.