Paperclip Project: britki techno industrijske Pule

Bez okolišanja, industrial techno dvojac nam je definirao svoju namjeru i zvuk, čija se snaga i jasnoća odražavaju u njihovim setovima i produkciji.

Istra obiluje vojnim utvrdama, od JNA, preko Austrije i Italije do Rimskog carstva. Stvarajući izravnu vezu s ranim, mitološkim razdobljem acid housea i prvih raveova, ova su mjesta idealna za organizaciju underground partyja. Jedan će se od njih odviti 19. rujna u mjestu Šišan, nešto izvan Pule – i to u napuštenom hangaru. Poseban gost je Forest People iz BiH, a vrte još i Krekman, Paperclip Project, te Disrupted Project.

Organizatori su Konekt Croatia, grupa entuzijasta koja uključuje DJ-a Innacu i techno tandem Paperclip Project. S korijenima u technu i progressiveu, “Spajalice” surađuju od 2009-te, kad su nastupali kao JanFio & MrZile, a vodili su i Etiketa Records. Od 2012-te zatavaraju Etiketu i kreću s plasiranjem tamnog, energičnog techna – pod novim imenom, koje koriste i danas. Kao inspiraciju navode (nažalost, zatvoreni) legendarni rave hram Fort Bourguignon, gdje je nastajala klupska scena u Puli, te zvuk techno pionira Chrisa Liebinga. Njihov dominantan, ali artikuliran zvuk ne posustaje tijekom ovog intenzivnog podcasta koji sadrži i neke autorske trake. Motivi sežu od tribalnih ritmova do cyberpunk melodija – uhvatite atmosferu, koja vas čeka na podiju!

Pozdrav ekipa! Vi ste Paperclip Project, ali ste i dio Konekt ekipe, koja organizira event. Recite mi nešto o Hangaru kraj Pule: kako izgleda, kakva je akustika, kako ste ga uredili i kako se može tamo doći?

Pozz i Vama! To je super očuvani vojni hangar, koji je pravilnog oblika a strop obložen drvenim gredama, što je jako zahvalno za samo ozvučenje. Do njega se može doći bilo kojim prijevoznim sredstvom, jer je sama cesta dovodi do cilja. Inače, Konekt je brand, koji je nastao spojem Paperclip Projecta i DJ Innace.

Zvuk Paperclip Projecta zna biti sirov i minimalističan, ali je struktura fino podešena. Precizni je pristup karakteristika i projekata iz Pule vezanih za deep zvuk (Bonaca Petra Šuškića, ekipa iz Save Us Records i Vakum Records). Kako to da je ta estetika zavladala na vašem podneblju i kako ju vežete s gradom?

Istina je da smo mračniji, sirovi i minimalističniji, ali slobodno možemo reći i da smo od svih navedenih DJ-eva i labela (respect svima gore navedenima) tvrđi u muzičkom smislu, jer gajimo takav stil techna i takav nam je smisao i orijentacija.

Na ovom vam je partyju gost Forest People. Koji je razlog tog odabira i što njegov zvuk znači za vas?

Kao što smo napomenuli u prethodnom odgovoru, sviramo i produciramo mračan i sirov industrijski techno – samim time, imamo sličnosti sa zvukom Forest People-a, kojeg iznimno cijenimo.

Konekt . W Forest People

Gdje je vaša pozicija na regionalnoj sceni? Koje suradnje se događaju, a koje veze smatrate da bi trebalo uspostaviti? Imate li kontakte i s ekipama iz Slovenije i Italije?

Iskreno, ne znamo gdje bismo se pozicionirali na regionalnoj sceni, ali možemo reći da smo jedni od rijetkih, koji vrte i produciraju takav stil techna – govorim za Istru i okolicu. Dosta surađujemo sa susjednom nam Slovenijom, a u pregovorima smo i sa nekim ekipama iz Italije i ex-Yu država.

Planirate li se u budućnosti više posvetiti produkciji ili nastupima? Kako izgleda vaš nastup uživo?

Jednako se posvećujemo produkciji i nastupima, nema razlike. Ne bih vam riječima znao opisati kako izgleda naš nastup, pa vas zato pozivam da ga i sami doživite u Hangaru kraj Pule.

Paperclip Project
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB

Paperclip Project Tekst (7)