DJ Milex – simbioza klupske akcije i obiteljskog života

Predani autor iz Đakova ima dar za prenošenje izvorne vibre čistog techna, vođen prvenstveno ljubavlju prema underground stilovima.

Milex je hrvatski producent i DJ, koji je krenuo brusiti vještine za pultom još 2006., a vodi ga čvrsti i hipnotički puls techna. Vrtio je s Dundovom, remiksirao Varelu, izdavao za Insert Coin, Coraza Records, Natura Viva i brojne druge etikete, a njegove su trake skladane u klasičnoj old school kompoziciji, koristeći moćni moderni pumpajući zvuk, koji testira sve kvalitete suvremenih razglasa. Takvi su i njegovi setovi, a da bi ga upoznali, poslušajte podcast koji nam je snimio i pročitajte njegovu priču!

Milex, reci mi nešto o sebi – kad te zainteresirala elektronička glazba i na koji si se način počeo baviti njome?

Pozdrav Klubikonu, dolazim iz Đakova, imam 28 godina i sretno sam oženjen. Imam dvoje male prekrasne djece i poglavito se smatram obiteljskim čovjekom. Ali kad je glazba u pitanju… Pa, elektronika me drži u šaci točno pola mog života, od 14. godine. Sve je počelo slučajnim odlaskom na legendarnog Jeffa Millsa u Auroru jednom davno, nakon čega se zaredalo dosta partyja, jer ih je u to vrijeme bilo pregršt i scena je bila na vrhuncu. Mogao si svaki vikend otići na kvalitetan event… Eto, tako je sve počelo. Osim posjećivanja hrpe partyja, uvijek me zanimao DJ pult – jako mi se sviđao način kojim DJ koristi glazbu kako bi upravljao masom ljudi, te čini ih sretnima i ispunjenima.

Koji su tvoji glazbeni korijeni? Što je vodilo do obožavanja elektronike?

Kako je vrijeme prolazilo i moja ljubav prema elektronskoj glazbi se pojačavala, počeo sam prilaziti sve bliže DJ pultu, ono doslovno prvi red i gledam što ti DJ-i rade, jer tada su još uvijek broj jedan bili gramofoni i legendarni vinili, te onaj stari dobri techno. Sve se odvijalo spontano, pa sam i sam došao u kontakt sa gramofonima i malo po malo – eto i mene za pultom, nitko sretniji od mene! Do tada sam slušao sve i svašta, a onda me elektronička glazba skroz uzela i dan danas slušam isključivo taj moćan i raznolik zvuk.

A sada konkretno: opiši mi svoj DJ i producentski put, kako si i gdje počeo, s kojim žanrovima, gdje te dalje naveo put i gdje si sada.

U početku je bila soba i dosta vježbanja i savladavanja tehnike miksanja, jer se još uvijek radilo na gramofonima, te je uslijedilo nekoliko nastupa uglavnom po slavonskim klubovima. Nažalost, u to je vrijeme scena ušla u lagano odumiranje, sve manje događanja, partyja. Onda sam uplovio u mirnije vode, obitelj, posao i sve ostale obaveze koje iziskuju dosta vremena, ali se nisam udaljavao ni jednog trenutka od glazbe. Potraga za setovima i trakama po internetu bila je redovita i dugotrajna, a uglavnom sam slušao techno. Međutim, bilo je tu i tech-housea i progresive. 2010. godine me počelo zanimati kako nastaje sve to, pa sam upoznao prvi program za produkciju i tu je krenula nova etapa u karijeri. Počeo sam s fruity loopsom, nedugo zatim došao je Ableton, na kojem i danas radim. Sve to mi je otvorilo novu platformu za izražavanje, uglavnom je bilo kroz tech-house žanr, ali u posljednje dvije godine sam se vratio korijenima, odnosno techno zvuku.

Navedi neke projekte na kojima si sudjelovao, uključujući i nekoliko najboljih partija na kojima si svirao.

Velikim projektom primjerice smatram svoj prvi album “Sirio”, koji je izašao ovoga ljeta na talijanskoj etiketi Illogic Music – bila mi je velika čast tako nešto napraviti i u potpunosti sam zadovoljan feedbackovima te podršci od strane mnogih imena kao što su Joseph Capriati, Markantonio, Adam Beyer, Cristian Varela, SlamGary Beck i mnogi drugi.

Što se tiče partyja neki su ostali u stvarno dobrom sjećanju zajedno s Petrom Dundovom, Markom Nastićem, Dejanom Milićevićem, TKNO, Dr. Adjijem, Skoberom i mnogim drugima.

Koji je tvoj najdraži žanr i zašto, a koji tvoje uši ne mogu podnijeti?

Po mom mišljenju glazba je podosta evoluirala posljednjih godina te smatra da je kvalitetnija, bogatija, raznovrsnija. Ima tu svega, ali techno (bio to acid, raw, detroit….) mi je ipak broj jedan. Nije mi stran ni tech-house, progressive, deep – sve što se veže za underground stil. Stvarno nemam ništa protiv nikakvog žanrovskog ukusa, ali mi recimo EDM jednostavno ne liježe dobro na bubnjiće. Ne kažem da ga ne mogu podnijeti, ali ako mogu birati, biram underground zvuk!

Da možeš svirati back2back s bilo kojim dj-em svijeta, tko bi to bio? Otkrij nam i event/klub/festival na kojem bi rado svirao.

Hm, dosta ih je s kojima bih želio dijeliti pult, ali nekako… Cristian Varela mi je kralj. Što se tiče eventa, odnosno kluba ili festivala na kojem bih svirao, jednostavno nemam preferencija, bitno da je dobra atmosfera, energija i dobra glazba.

Kako bi ocijenio regionalnu scenu? Kreće li se struja u pozitivnome smjeru?

Ono što mi je posebno drago jest da je scena u uzlaznoj putanji i kod nas i u regiji ali prvenstveno u Hrvatskoj. Dolaze novi ljudi, istinski raveri željni zabave, glazbe, plesa i svega što je potrebno za dobar party i nadam se da će tako ostati u budućnosti, te da će biti sve više dobrih događanja i sve više ljudi koji znaju što žele čuti, vidjeti i osjetiti. Vidi se i napredak i kad je u pitanju pojava mladih DJ-a i producenata koji su jako dobri u tome što rade i rade to iz ljubavi prema glazbi i publici.

Što planiraš u budućnosti? Kakvi te nastupi očekuju? Planiraš li kakvu suradnju? Opiši mi molim te gdje se vidiš za pet godina u smislu djanja i produkcije.

Ukoliko mi vrijeme dozvoli želim se nastaviti baviti produkcijom i izražavati se putem glazbe, jednostavno iz razloga jer u tome istinski uživam. Što se tiče suradnje, otvoren sam za sve opcije – recimo s kolegom iz Beograda, DR.Adjijem, našao sam dobar odnos što se tiče produkcije, trake su nam podržane od strane Umeka, Tomyja DeClarquea – uglavnom, kliknuli smo i dobro surađujemo. Što se tiče nastupa ima nešto u Beogradu, Osijeku, Đakovu, Slavonskome Brodu a za dalje ćemo vidjeti, nadam se da će ih biti sve više.

I na kraju, opiši mi podcast koji si spremio za Klubikon. Koja je njegova priča, koji je žanr dominantan…?

Podcast? Napravio sam jedan dinamični techno set s ponekom vlastitom promo trakom, uglavnom poslušajte pa procijenite sami!

Bacite uho i na uplifting viziju klasične Umekove trake, koju su Milex i Dr. Adji riješili na svom svježem editu. Pronađite ju OVDJE.

DJ Milex
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Iva Trčić