Pet techno DJ-eva koji su do danas zaradili najviše

Techno odavno više nije underground, ide li ova lista tome u prilog?

Na Forbesovoj ljestvici najplaćenijih DJ-eva za lanjsku godinu, 2019., pažljivije oko lako je moglo uočiti osjetan manjak onih koji isključivo ili primarno vrte techno, žanr koji ipak najkonkretnije živi i pulsira u “undergroundu”. Međutim, naravno da postoje i oni majstori koji su svojim predanim, kvalitetnim i dugogodišnjim radom tijekom svojih karijera uspjeli zaraditi zaista fine svotice novca. The Richest je odabrao deset ali ustvari je samo njih pet koji vrte techno i dosad su zaradili najviše.

Richie Hawtin – 11 milijuna dolara

Richie-Hawtin_1_1200x630

Britansko-kanadski majstor s technom eksperimentira još od kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Karijeru je započeo kada je imao samo 17 godina, a sve do danas njegovi su ugled i popularnost samo rasli. Iza sebe ima više od 20 autorskih albuma i 15-ak mix-kompilacija.

Aphex Twin – 12 milijuna dolara

Aphex-Twin_3_1200x630

Englez Richard David James uživa ugled jednog od najutjecajnijih autora u svijetu elektronike uopće, a svoj je rad objavljivao pod nekoliko različitih pseudonima, ali najslavniji je kao Aphex Twin. 48-godišnjak je na sceni otkako je bio tinejdžer, a čini se da se još uvijek nije umorio od pomjeranja granica u muzici.

Sven Väth – 14 milijuna dolara

Sven-Vath_1_1200x630

Ljubav prema partijanju na Ibizi sredinom je osamdesetih godina potakla Nijemca Svena Vätha da se primi gramofona i pokrene karijeru DJ-a, što čini već skoro punih četrdeset godina. S nebrojenim singlovima, trakama i miksevima iza sebe, Sven je svoje DJ novce itekako zaslužio.

Carl Cox – 16 milijuna dolara

Carl-Cox-king_1200x630

Čak i ljudi koji techno, ili elektroniku uopće, ne prate posvećeno čuli su za Carla Coxa, legendu koja je kroz 42 godine karijere maltene postala sinonim za DJ-iranje. Jedan od službenih DJ-eva uglednoga britanskog radija BBC 1 svojim je selekcijama diljem svijeta presudno utjecao na generacije i generacije partijanera.

Dave Clarke – 30 milijuna dolara

Dave-Clarke_3_1200x630

Još jedan britanski techno gigant, Dave Clarke se na sceni pojavio još kada je bio vrlo mlad, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Iako vrlo često naglašava kako je DJ-iranje u klubovima vrlo zahtjevan i naporan posao, nikada se toga posla nije umorio pa i danas, kada ima 51 godinu, tvrdokorne techno manijake diljem svijeta nastavlja zabavljati svojim legendarnim setovima.