Alex Nemec: Muzikom se izbacujem iz svakodnevne rutine

Slovenski producent njeguje originalan i profinjen tech zvuk, čemu jednako svjedoče plodovi njegova studija, koliko i selekcija u ovome podcastu!

Premda se ne radi o ekstravagantnim inovacijama, ovako glatko stapanje techna, house groovea i progresivnih elemenata nije svakodnevna pojava. Alex je za pultom od početka milenija, a produkcijom se bavi nešto manje od 10 godina. Nekad je radio u tandemu Alex & Filip, a u zadnje vrijeme su njegovi najčešći kolaboratori Britanci: Nik Feral i Alexander Madness. Nemecov materijal vrti ekipa kao što su Maceo Plex i Joseph Capriati, a njegova etiketa Mirabilis izbacuje fini progressive zvuk – kroz setove je promoviraju Hernan Cattaneo, John Digweed i druge velike njuške žanra, a na njoj je izdavali i naši znanaci FornivaJelly For The Babies!

Pred nastup na novom izdanju Re:Flux programa ove subote u sarajevskom Silver & Smokeu, ugodno smo porazgrovarali s ovim slovenskim majstorom, a on je umiksao neke svježe trake u najnoviji podcast! Uživajte u slasnom zvuku i upoznajte ovog zanimljivog autora, a zatim ga uhvatite uživo!

Produciraš tech house, žanr koji je u zadnjih par godina pokupio dosta osuda zbog neinventivnosti i generičke kompozicije traka. Međutim, ti svoje ritmove obogaćuješ fino izbrušenim i suptilnim progressive melodijama – pronašao si izlaz iz slijepe ulice. Kad si se prvi put susreo s ovim žanrom, koliko se on u međuvremenu promijenio i što točno ti unosiš u njegove okvire? Smatraš li da će opstati ili će se preoblikovati u nešto novo?

Moja je prva ljubav bila house glazba, pretežno s naglaskom na njezine disco i soulful aspekte, ali sam se oko 2002. okrenuo prema progressive strujama, pa zbog toga moji setovi i produkcija uvijek imaju taj proggy okus. Počeo sam producirati tek 2007. i melodični su elementi oduvijek prisutni u svim mojim radovima i remiksevima. – izgleda kako me to doista obilježava u glazbenom smislu. Tech house jest popularan među clubberima, ali kao i sve ostalo, dolazi u modu i iz nje izlazi. Ono što je danas u trendu nema nikakvu sigurnost da će preživjeti i sutra.

Atmosfera koju oživljavaju tvoji radovi prilično je ležerna i sanjarska. Jesi li takav i u stvarnom životu ili kroz trake zazivaš utopiju, rajsko mjesto na koje bi želio pobjeći?

Smatram da mi glazba pruža svojevrsno rajsko područje ili bijeg od stvarnosti, ali mislim da i nisam baš nekakav sanjar u stvarnom životu. Glazba je oduvijek dio mog života još od 1998. kad sam počeo DJ-ati, ne smatram to hobijem, već ju koristim kako bih izbacio um iz svakodnevne rutine. Obožavam DJ-ati, stati pred publiku, “pročitati” ju i setom povesti na rollercoaster, ali s druge strane, volim i biti sam u svome studiju i komponirati, ponekad i samo nasumično svirati syntheve, šarafiti potenciometre sebi za dušu.

Opiši proces kojim nastaje tvoja glazba! Bilježiš li ideje i kad nisi u studiju? Kojim se kriterijima vodiš – što materijal mora zadovoljavati da bi u njemu prepoznao potencijal za daljnje brušenje?

Obično se samo prepustim. Naučio sam kako mi planiranje određenog smjera ne pruža ništa dobroga, zato jednostavno sjednem i radim ono što osjećam da je ispravno i što me u tom trenutku inspirira. Radim isključivo sa softverom, ne koristim ništa van DAW-a osim par kontrolera, ali ne koristim niti previše raznovrsnih plug-inova. Smatram kako je bolje detaljno poznavati par komada koje koristiš, nego posjedovati stotine, za koje jedva da znaš čemu služe.

Nije da baš doslovno radim bilješke, ali svakako, ako iskopam dobru ideju dok sam van studija, potrudim se da ju zadržim u glavi i riješim naknadno. Osim toga, imam tendenciju zbilja i završiti traku kad ju započnem, obično je proces ovakav: ako mi se sviđa idući dan, onda je nastavljam brusiti dok nije riješena do kraja.

Imaš dosta suradnji, a trake nastale u tim suradnjama doživljavaju i brojne remikseve. Koliko na kraju u takvoj traci ima tebe? U području u kojem radiš, pripadaju li remiksevi više remikserima ili originalnim autorima?


Oduvijek sam naviknut na rad u paru. Ustvari, nisam nešto vičan rješavanju završnih mikseva i ostalih “inžinjerskih” stvari, jer to nikad nisam pošteno naučio. Dok sam radio s Filipom, on je bio zadužen za taj aspekt, a kad smo se razišli, malo sam se i pogubio, pa sam započeo suradnju s Nikom Feralom i Alexanderom Madnessom na seriji kolaboracija, pa se danas možemo pohvaliti s pozamašnim brojem traka i remikseva koje smo riješili u zadnje tri godine. Oni su zaduženi za tu “inžinjersku” stranu, ali i pridonose svojim idejama, što definitivno pruža začin trakama. Kad radimo remiks, prvenstveno nam se mora sviđati original. Uvijek imam tendenciju zadržati barem dio vibracije originala, ali mu ubrizgavam naš zvuk.

Kako se snalaziš s onom “poslovnom” stranom glazbenog zanata? Predstavlja li ti promocija problem – radi li ju za tebe netko drugi ili i to smatraš djelom svojeg izričaja?

Glazbeni mi je marketing oduvijek predstavljao fascinantno područje, zato pokušavam naučiti koliko god mogu i iskoristiti to maksimalno za sebe i svoju etiketu. Dani kad je DJ bio samo DJ su davno završili – ako ne posjeduješ ili zarađuješ velike količine novca, nemoguće je priuštiti kvalitetnu PR agenciju, koja će voditi brigu u tvojoj promociji. Čini se da sam DIY tip osobe!

Koliko vlastite glazbe vrtiš u DJ setovima? Navedi neke trake koje često vrtiš u zadnje vrijeme, ali inam otkrij i one “neuobičajene”, koje koristiš da bi iznenadio ekipu na podiju!

Spadam među one DJ-e koji jako malo vlastitih traka, možda zato jer ih se i previše naslušam dok ih skladam? Ipak, redovito ih iskušam kako bih dobio realni utisak i provjerio kako funkcioniraju na podiju. Moji su veliki favoriti King Unique, Marc Marzenit, Henry Saiz, Christian Smith, Dosem i taj melodični techno kakav kreiraju, to često znam zavrtiti. A što se tajnih oružja tiče – zapravo ih i nemam, jednostavno idem za time da pročitam ekipu i dam sve od sebe da ostanu u akciji. Naravno, ima nekih i starih i novih traka koje zavtim gotovo na svakom nastupu!

Koja je tvoja vizija trenutnog stanja na slovenskoj sceni, je li ti to tržište zanimljivo? Koliko nastupaš lokalno, a koliko u inozemstvu?

Slovenska se scena ponovno zahuktava, ali ne sviram prečesto kod kuće. Nekad davno jesam, ali trenutno sam se malo zauzdao jer imam predivnu obitelj, a vodimo i vlastitu tvrtku, a osim toga, – teško je ostvariti dovoljno studijskog rada ako si svaki vikend na turneji. Dosta vrtim po Italiji S Kathisma ekipom, na njihovim zimskim i ljetnim rezidencijama, a i u inozemstvu.

Slušaš li ekipu sa šireg područja regije? Ima li nekih producenata čiji rad smatraš posebno kvalitetnim – ako ima, vrtiš li njihovu muziku?

U zadnjih se par godina pojavilo značajan broj talenata ne samo u Sloveniji, nego i u regiji – osim velikih imena, ima dosta mladih, nadolazećih umjetnika koji su zbilja dobri. Moke a.k.a. Forniva me uvijek ugodno iznenadi svojim zvukom, Jelly for The Babies, Adnan Jakubović, Vanyano, Jock, Vid Marjanović, Mancha i Crocy samo su neka od imena iz ex-Yu regije s kojima sam radio i koji su na vrhuncu igre!

Jesi li i prije nastupao u Sarajevu? Spremaš li set koji će posebno odgovarati vibraciji Re:Flux platforme?

Prvi mi je put u Sarajevu! Već sam vrtio u BiH, doduše, to je bilo prije desetak godina, vrtio sam par puta u Banja Luci. Zavrtit ću par novih traka koje sam riješio s Nikom Feralom i Alexanderom Madnessom, vrlo groovy materijal koji je donekle drugačiji od našeg uobičajenog stila, ali i neke neobjavljene trake s Mirabilis Records, kao i dobre stvari nekih meni omiljenih producenata. Ići ću za time da oživim magiju na podiju!

Obzirom na to da si prilično aktivan u produkciji, koji idući vrh na tom području planiraš osvojiti? Što te zanimljivog očekuje ovog ljeta, što se samih nastupa tiče?

Da, doista smo zaposleni u studiju! An jegendarnoj Bush Records mi izlaze dva EP-a s finim remikesvima, a čekamo i odgovor jedne od najvećih techno etiketa. Radim i na jednoj vrlo osobnoj traci u dubljim i toplijim vodama. Tijekom ljeta, imat ću par nastupa po Sloveniji, a usto – bit će i nastupa za Katshima ekipu na veličanstvenoj terasi kluba Kursaal u Ligninu. Tome se posebno radujem jer je prostor spektakularan, a publika nevjerojatna!

Ali prije svega – idemo rasturiti Silver & Smoke ove subote! Vidimo se na podiju!

Mirabilis -logo SQblack

Pedantni i maštoviti deep & progressive producent Forniva i njegovi kolege iz Klabika Collective spremaju se ugostiti Alexa Nemeca ove subote 28.5. u sarajevskom klubu Silver & Smoke, a ime programa je Re:Flux. Cijena ulaznice iznosi 5/7 KM, radije potegnite nešto ranije i ostavite razliku na šanku!

Alex Nemec
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Mirabilis Records
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB

Re:Flux w/ Nights
FACEBOOK EVENT

Re -Flux W Nights 28.05.2016. Silver & Smoke

Petar Car