The YellowHeads: najgore što DJ može napraviti je graditi set iz top 100 s Beatporta

Bacite uho na ekskluzivni podcast koji su nam snimili beskompromisni Španjolci i saznajte koja je njihova formula za svježi zvuk čistog techna!

Premda je njihov zvuk izrazito suvremen, The YellowHeads imaju tu žicu za istinsko retro rave pulsiranje, što se odražava i na maskama po kojima su čuveni jednako koliko i po svojim setovima. Po uzoru na grčko kazalište, te maske predstavljaju dvije krajnosti ljudskih emocija simbolizirajući čitav spektar osjećaja koji se između njih krije. Upravo taj spektar možete pronaći u njihovoj produkciji, setovima i nastupima, koji pružaju iznimnu energiju i onaj istinski rave osjećaj koji se gubi u moru prosječnih autora i izvođača.

Premda sami izdaju za poznate etikete kao što su Nachtstrom Schallplatten, Phobic ili Toolroom, njihovi su setovi puni dragulja koje kopaju među talentima pravog techno podzemlja, a svoj su izbor predstavili u sjajno umiksanom podcastu za naš portal. Prije nego što navratite na njihov nastup u subotu 9.7. u splitskoj Jungli, bacite uho na ovaj sjajan miks i pročitajte intervju s ovim misterioznim, ali krajnje iskrenim momcima!

Što smatrate karakterističnim za španjolski klupski zvuk i gdje vi upadate u tu sliku sa svojim specifičnim stilom?

Rado bismo dali neki konkretan odgovor, ali je ustvari španjolska techno scena jako, jako slaba. Španjolci više voli ostale žanrove, techno zajednica je stvarno malena, pa i nemamo više nego jedan do dva nastupa godišnje u domovini…

Koji su korijeni i ključni momenti u razvijanju vašeg glazbenog izričaja?

Wow! Sjajno pitanje, stari smo 35 godina… Naši su korijeni proizlaze iz rada umjetnika kao što su Front 242, Nitzer Ebb, Der Dritte Raum, Jeff Mills i mnogi drugi klasici. Smatramo da je u našem glazbenom razvoju izrazito prisutan utjecaj ovih autora i grupa.

Vaše maske odražavaju “acid” smajlije, koji su ikone s početaka rave kulture. Na koji se način osjećate povezanim s ovim legendarnim simbolom?

Obožavamo rave kulturu! Smatramo da je rave bio najvažniji pokret u povijesti elektroničke glazbe, zajedničku smo karijeru i započeli svirajući na rejvovima po Španjolskoj, pa je otuda i došla ideja za maske.

Koje su prednosti nastupanja pod maskom? Predstavlja li to neku formu urbanog šamanizma?

Pa, i ne baš. Maske su tu čisto kao dodatni element da nas razlikuje od 90% ostalih izvođača i smatramo da je to danas najbitnije, pošto postoje hrpetine DJ-a koji rade jedno te isto – naravno, ova činjenica je žalosna, ali danas je najbitnija stvar promocija…

Na koji način vaša intuicija prepoznaje prave trake dok birate materijal za set? Postoje li neki specifični elementi klupske glazbe koji vam služe kao okidač za adrenalin?

Dobivamo više od stotinu promo traka svaki tjedan, nakon čega radimo oštru selekciju – biramo trake koje će najbolje funkcionirati na podiju. Kao što možete primjetiti, uglavnom ne vrtimo trake popularnih autora i zvijezda scene, ionako sui već dovoljno popularni… Draže su nam kvalitetne trake umjetnika u usponu, a osim toga tako nam setovi imaju ekskluzivniju notu, ne sviramo Beatport top 100! To je najgora stvar koju DJ može napraviti…

U kojim će se novim smjerovima kretati The YellowHeads? Kako zamišljate klupsku scenu kroz godinu-dvije?

Smatramo da techno ponovo zadobiva snagu, a kako će The YellowHeads zauvijek ostati techno projekt, možda će biti nekih kozmetičkih promjena, ali bez odstupanja od čistog techna. Kao što smo rekli, techno opet ponovno raste, pa smatramo da će kroz koju godinu ponovno biti najbitniji elektronički žanr.

Vaši setovi imaju reputaciju kvalitetnog tamnog techna sa zanimljivim intervencijama i odlično raspoređenim izbojima energije. Kako to planirate ostvariti u Hrvatskoj?

Pa, pričekat ćemo do četvrtka prije nego krenemo sa selekcijom, jer svaki dan stiže hrpa promo traka, a uvijek volimo svirati ekskluzivne trake koje još nitko nije čuo. Zbilja smo uzbuđeni oko našeg prvog nastupa u Hrvatskoj, jer znamo da hrvatska publika cijeni kvalitetan techno. Jedva čekamo subotu! Vidimo se!

Tyh -98542-min

Da ponovimo najbitnije informacije! The YellowHeads nastupaju 9.7. u splitskoj Jungli, a ovo iznimno gostovanje je zajednička akcija tri ekipe: WeTech, Heart4Beat i mTechno! Uz španjolske majstore, podijem će tresti i domaća ekipa: zagrijavanje kreće u 23h, kad će se za pultom naći Rectoor iz BiH, slijedi Alex HalfDifferent iz Zagreba, pa Jolly Joke b2b Leon B, a za njima zvijezde večeri – The YellowHeads! Večer će zaključiti Worda i Pillsman, koji vrti do 7 ujutro, ali posjetiteljima ne gine niti after – i to na plaži Baterijelo.

Upad je moguće riješiti u pretprodaji po svega 50kn i to u Zagrebu (Bar 45), Rijeci (Ema Kutnjak tel. 0923379913) i Splitu (Academia Club Ghetto), dok će na vratima cijena karte biti 80kn. Isplati se riješiti karte na vrijeme i uštedjeti 30kn po glavi!

The YellowHeads
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB

The -yellowheads -09072016-jungla _498x 280

Petar Car