Talijanska ultradesnica kriminalizira ilegalni rejv, kazne i do šest godina zatvora

Policija će ne samo onima s dosjeom nego i svima sumnjivim smjeti presretati mobitelsku komunikaciju

Nova talijanska vlada desničarske premijerke Giorgie Meloni najavila je kako će se oštro boriti protiv organiziranja ilegalnih rejvova, a potencijalne kazne mogu iznositi i šest godina u zatvoru, uz standardne globe i konfisciranje opreme. Pod nove propise spadat će nenajavljena okupljanja kojima prisustvuje više od 50 ljudi, a policija će ne samo onima s dosjeom nego i svima sumnjivim smjeti presretati mobitelsku komunikaciju.

Zasad je, srećom, riječ samo o prijedlogu zakona, ali na nesreću se čini kako su male šanse da ne bude i službeno izglasan, a sve su uzrokovale reakcije na neprijavljeni rejv za Noć vještica na kojem se u okolici Modene okupilo preko 3000 ljudi. Ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi tvrdi kako se sve radi s ciljem uspostavljanja javne sigurnosti, mira i reda, no umjereni analitičari ukazuju na totalitarističke tendencije takvih propisa.

Čini se da se stara priča o što većoj kontroli što većeg broja pojedinaca, kao i kriminaliziranju pojedinih supkultura nažalost ponovo vraća u žižu europskih zbivanja.