Veliko istraživanje: Nakon 10 godina pada potrošnja kokaina u Zagrebu

Gledajući najveće zabilježene razine kokaina u urinu, Zagreb se lani nije nalazio među 20 gradova u Europi

Nakondesetogodišnjeg uzlaznog trenda analiza otpadnih voda na prisutnost droga u Zagrebu za prošlu godinu je utvrdila pad pokazatelja o konzumaciji kokaina, što je utvrđeno zadnjim mjerenjem razina droga koje predstavlja Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama, piše Index.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je da se pomoćnik ravnatelja Željko Petković o toj temi danas obratio medijima zajedno s kriminalistima za droge Ravnateljstva policije, pri čemu se izmjerene razine ne mogu interpretirati kao konzumirane količine droga, već su jedan od pokazatelja za uvid u stanje i kretanje problematike droga.

Tamo su predstavljeni rezultati zadnje analize otpadnih voda na prisutnost droga u Zagrebu od 2020. do 2022., koju je proveo Europski centar (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), te rezultati rada policije na području sprječavanja zlouporabe droga.

>Zašto krijumčari kokaina toliko vole banane?

Projektom europske SCORE mreže Analiza otpadnih voda i droga – europska studija u više gradova, kojim se iz izvora otpadnih voda mjere razine droga izlučenih u urinu i tako daje procjena količina droge koju zajednica konzumira, utvrđeno je da je u Zagrebu lani, nakon desetogodišnjeg uzlaznog trenda, pala razina kokaina.

>Slavko Sakoman: Hrvatska je zatrpana kokainom

U prošloj godini bilježi se 401 miligram te droge na 1000 stanovnika po danu, u 2021. je razina urinarnih metabolita kokaina bila više od 548 miligrama, a godinu ranije 510 miligrama dnevno. Promatra li se tjedno izlučivanje, u 2022. najviša razina zabilježena je petkom, a u dvije godine ranije subotom.

>Veliko istraživanje: Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom

Gledajući najveće zabilježene razine kokaina u urinu, Zagreb se lani nije nalazio među 20 gradova u Europi, pri čemu je godinu ranije bio na 11. mjestu, a 2020. na osmom.

Nakon što je 2020. kulminirao uzlazni trend izlučivanja urinarnih metabolita kanabisa s 228 miligrama na tisuću stanovnika dnevno, od 2021. slijedi pad, koji se nastavio i prošle godine, kada je u otpadnim vodama izmjereno manje od sto miligrama na tisuću stanovnika dnevno.

>Novi europski kraljevi kokaina su, pogađate, Albanci

Pad razine urinarnih biomarkera uočen je i kod amfetamina, tzv. speeda, no 2020. zabilježen je manji rast veza uz metamfetamin, skraćeno meth. U zadnje dvije godine pad bilježi i ecstasy, a unatoč informacijama o povećanoj dostupnosti i upotrebi ketamina u Europi, usporedbe za Zagreb nisu moguće jer je taj disocijativni anestetik tek lani uključen u analizu.