Juan Atkins spaja techno i klasiku na beogradskom festivalu DEV9T!

Jedan od trojice pionira detroitskog techna sprema se izvesti svoje mašinske kompozicije u suradnji s Beogradskim simfonijskim orkestrom.

Techno je stvorila “trojka iz Bellevillea” koji čine Kevin Saunderson, Derrick May i Juan Atkins. Ključno obilježje koje je obilježilo njihovu pionirsku varijantu klupskog zvuka, distancirajući ih od čikaškog housea, jest raskidanje s disco tradicijom i beskompromisno istraživanje novih ritmova i tehnologija. Potraga je dosegla puni krug, kad se Derrick May bacio u kombiniranje strogih, industrijskih techno formi sa živom izvedbom klasične glazbe,a uskoro je taj princip slijedio i Jeff Mills.

Ovaj je pristup nedavno usvojio i Juan Atkins, član izvorne trojke, a za ovu je priliku “posudio” dirigenta Dzijana Emina, s kojim su on i Mills početkom godine nastupali u Melbourneu. Premda Atkins odbija povezivati svoj rad s konceptualnom umjetnošću ili avangardom u “salonskom” smislu te riječi, nedvojbeno je da su na njegov rad najviše utjecali Kraftwerk, čije elektroničke mikro-simfonije podjednako duguju pulsiranju struje analognih sintisajzera, koliko i strogo primjenjenoj glazbenoj teoriji. Taj se utjecaj čuo još 1981. u njegovom starom post-punk projektu Cybotron, koji odražava estetiku izvornih majstora prve generacije electro zvuka.

S trakama prilagođenim orkestru i s dirigentom prilagođenim strogo preciznim udarcima ritam mašine, Juan Atkins dolazi na beogradski festival Dev9t, koji uz zabavu promovira razvoj kulture, kreativnost, DIY estetiku i aktivno oblikovanje stvarnosti. Nedavno smo imali priliku najaviti još jedan spektakularni nastup pod njihovim okriljem, a radi se o popularnim pop-inovatorima iz Južnoafričke republike – Die Antwoord!

Atkinsa će ovom prilikom pratiti Beogradski simfonijski orkestar, vrijeme radnje je 14.6., a mjesto radnje beogradska Stara Ciglana. Karte se puštaju u prodaju u ponedjeljak 9.5. – early bird serija će se moći nabaviti po cijeni od 600 RSD, redovna će cijena biti 800 RSD, a na ulazu će se naplaćivati 1000 RSD. Budite brzi i uštedite koji dinar!

Dan kasnije, kreće i prodaja ulaznica za festival Dev9t – dnevne su ulaznice 250 RSD, petak i subota 400 RSD, a festivalska za svih 9 dana 1990 RSD. Popratni događaji, kao što su nastupi Juana Atkinsa i Die Antwoord, posebno se naplaćuju, ali postoji mogućnost kupovine donatorske ulaznice od 9000 RSD, s kojem je ulaz moguć na sva događanja! Sve ćete ih moći riješiti online, preko gigstixa ili eventima.

Inače, Dev9t je prilično zanimljiv festival umjetnosti, koji će se u Ciglani održati 10.-18.6., a još se uvijek možete prijaviti na natječaje za zanimljive i neuobičajene projekte, koji uključuju izradu odjeće, mutantskih vozila, vatrostalnih odijela, ali i klasične umjetničke smjerove koji obuhvaćaju književnost, strip, fotografiju i arhitekturu. Posjetite njihovu službenu stranicu, saznajte pojedinosti o svakom natječaju i prijavite se na vrijeme – zaključno s 22.5. Kako oni sami poručuju: Stvaraj dalje!

Dev9t
FACEBOOK | WEB

Juan Atkins & Beogradski Simfonijski Orkestar
FACEBOOK EVENT

Juan Atkins & Beogradski Simfonijski Orkestar @ Dev 9t