PREMIERE: Poletni Lag remix ambijentalne “Peripheral Visions” Škota Unknown Entity

Tribalno-industrijsko đuskanje s intrigantnom pričom ispričanom apstraktnim zvučnim efektima i udaljenim tragovima melodije.

Misteriozni škotski tandem Unknown Entity na svojoj istoimenoj etiketi izbacuje treći EP! Radi se o inovatorima plemenitijih struja industrijskog techna, a kako sami kažu – uzori su im velikani žanra Raime, Ancient Methods i Shakleton, čiji utjecaj je osjetan u kompoziciji i zvučnim teksturama. Na dosadašnja dva izdanja remikseve su rješavali Ingen i Patrick Walker, a obzirom na rafiniran ukus koji posjeduje ova ekipa is Glasgowa, nije čudo da su za treće izdanje odabrali dva aduta s naših prostora: Scalameriya i Lag. U zadnje su vrijeme oba naša inovatora prilično aktivni – Scalameriya je nedavno izbacio kompilaciju “Swirling Paricles” na svojoj etiketi Genesa, ali i EP “Kepslok” za Perc Trax, a Lag je upravo riješio i sjajan remiks za bass techno EP-u “Missing You” Neila Landstrumma na MORD-u. Danas ćemo baciti uho upravo na njegov remiks Unknown Entity trake “Peripheral Visions”, gdje temeljito razrađuje kompleksnu izvornu temu, koristeći suptilne varijacije.

Ovaj se komad moćnog techna otvara nezaustavljivim gutanjem prostora, ali ritam odudara od tipičnog in-your-face mlaćenja karakterističnog za industrijske žanrove. Kickovi su meki i prašnjavi, a klipovi mašinerije daju pogon iz pozadine, igrajući igre s dinamičnim intervencijama u aranžmanu. Potmuli vokalni sempl pruža ugodno prijeteću atmosferu, ali i zajebantski groove u kiborškom hip-hop stilu. Ritualna ritmička fraza stvara plemensku atmosferu, a repetitivnost sustavno uvlači u ceremoniju. Zapravo, najveća čar ove trake je u u tome što bez velikog pathosa i dramatizacije otvara prostor za đuskanje, pripovijedajući priču kroz fragmente melodije i šuštavu igru pozadinskim elementima.

Sami autori su naglasili da ovaj EP donosi pomaknuti techno, inspiriran sci-fi i horror tematikom, ali to ne znači da je nepristupačan. Originalni miks “Feart” otvara ovo izdanje s iščašenom melodijom i teškim ali poletnim ritmom, čija razigranost otklanja suvišnu pomračenost koja opsjeda žanr. U svojem remiksu, Scalameriya joj ipak podebljava ritam, koji lomi u svom karakterističnom autorskom potpisu i gradi sjajan plesni groove. Originalni Miks “Peripheral Visions” je polagana, atmosferična traka koja zvuči kao da je iskopana iz nekog znanstveno-fantastičnog soundtracka, ali sa svojim dubokim downtempo ritmom bi bolje pristajala u nekom bass setu, dok je Lag-ova varijanta svakako namijenjena techno podijima.

Dok su Škoti svojim trakama otvorili atmosferična područja, naši su momci izvukli moćne ritmove kojima su ih vješto podložili, pružajući im dodatnu težinu i zanosnu plesnu inerciju. EP “UR-003” izlazi na vinilu 16.12., a moći ćete ga riješiti u svim boljim dućanima s pločama.