Čestitamo 24/2, dan EBM zvuka!

Electronic Body Music je preteča klasičnih klupskih žanrova, a u zadnje vrijeme ponovno osvaja underground u novim oblicima.

EBM pripada među najzanimljivije i najintenzivnije žanrove elektroničke plesne glazbe. Može ga se smatrati izravnom pretečom acida, new beat i techno zvuka, a u zadnje vrijeme ponovno dobiva na značaju – posebno u kombinaciji s popularnim industrial techno motivima.

Kraftwerk “Spacelab”

Ime ovog žanra je skraćenica za termin Electronic Body Music, koji su prvi put upotrijebili Kraftwerk kako bi opisali tvrđi i plesniji zvuk svog albuma “Die Mensch Maschine / The Man Machine” iz 1978. Zatim su ga preuzeli DAF (Deutsch Amerikanische Freundschaft) u njemačkom obliku Körpermusik, da bi ga na sceni definitivno popularizirali belgijski velikani Front 242. Upravo zbog njihovog imena i značaja koji su imali u formiranju ovog karakterističnog zvuka, EBM dan se neslužbeno slavi 24.2.

DAF “Der Mussolini”

Premda su Kraftwerk zadali osnove zvuka, prave su masne i naftne bas-linije, te tvrdi disco-punk / mašinski funk ritam definirali DAF na svojem prvom albumu “Alles Ist Gut“, gdje se nalazi i čuveni anarhistički plesni hit “Der Mussolini“. Uz njih, proto-EBM zvuk je plasirao i njihov bratski bend Liaisons Dangereuses.

Liaisons Dangereuses “Los Niños Del Parque”

Dok su DAF svoju macho/gay estetiku preuzeli iz njujorških klubova i modificirali je njemačkim fetišizmom, Front 242 su otišli još korak dalje, te dodali i dobru dozu cyberpunk futurizma. Njihovi ubojiti dancefloor stomperi nose snažnu kombinaciju industrial tvrdoće i tjelesne senzualnosti, a vedri i nepristrani nihilistički tekstovi odražavaju britku svijest alternativne kulture 80-tih, bez iluzija o idealima koji se nameću putem masovnih medija.

Front 242 “Headhunter”

Eksplozija ovog zvuka je donijela hrpetinu odličnih bendova među kojima je nemoguće nabrojati sve bitne protagoniste – među ključnima se nalaze Cabaret Voltaire, Nitzer Ebb, GrauzoneKlinik, Portion Control, Severed Heads, ali i slovenska Borghesia. S vremenom se ovaj zvuk počeo razvijati u formu (pomalo nesretno) nazvanu “electro-industrial”, čiji su protagonisti bili legendarni Kanađani Skinny Puppy i Front Line Assembly, a kasnije i Leatherstrip, Wumpscut i drugi tzv. dark electro projekti.

Borghesia “Goli Uniformirani Mrtvi”

Što se klupske muzike tiče, vrijedi spomenuti da je i sam Jeff Mills sudjelovao u sjajnom EBM projektu Final Cut (koji su nedavno izbacili reizdanje), a mnogi su pionirski bendovi s vremenom promijenili stil u techno, acid ili trance. Čak je i čuvena traka “Age OF Love” prije Jam & Spoon remiksa zapravo bila EBM / new beat stvar!

Final Cut “She Destroys”

Žanr je dobio novi zamah s dolaskom electro-clash fenomena koji se izravno napajao na body music grooveu, čemu svjedoče trake koje su radili DJ Hell (uskoro u Crnoj Gori i Sloveniji), Miss Kittin, The Hacker i Fixmer/McCarthy (Douglas McCarthy je ex-pjevač Nitzer Ebb). U novom mileniju je taj zvuk proveo u dubljem undergroundu, ali je bilo sjajnih izdanja na njemačkoj etiketi Kommando 6 koju je vodila Beta Evers. Kombinaciju electra i EBM-a tad su plasirali Legowelt i njegovi kolege, etikete Clone i Creme Organisation, kao i naši autori Popsimonova, Zarkoff, Le Chocolat Noir, Videododir, Apparatchik i drugi.

Videododir “Kontrola”

Početkom ovog desetljeća ponovno se popularizirao industrial techno, a kad je došlo do zasićenja zvukom, mnogi su autori počeli ubrizgavati svježu EBM naftu – među njima se izdvajaju Ancient Methods, Powell, Huren (i njegov projekt MRTVI), Orphx, Blush Response, Sarin i Alexey Volkov, a tragovi ovog pristupa mogu se čuti i u radu naših producenata kao što su Scalameriya, Lag i Ontal, te na nedavnom Zarkoff & ikonal kolaborativnom vinilu.

Alexey Volkov “Unfriendly Nation”

Doduše, na današnjoj plesnoj sceni EBM nije ograničen isključivo na simbiozu s technom. Neki od autora zahvaćaju izvornu, sirovu formu ovog žanra i rade izuzetne retrofuturističke mutacije. Tu se mogu naći High Functioning Flesh, Youth Code, Manie Sans Delire, ali i naš mladi genijalac Domagoj Kršić sa svojim projektima Cyborgs On Crack (provjerite zadnje izdanje “Demur) i Mind Teardown. Ovaj drevni zvuk i dalje nosi izvanrednu svježinu, a vjerojatno je da će utjecati i na dolazeće generacije.

Mind Teardown “Lamer Exterminator”

High Functioning Flesh “Mistakes Were Made”

Manie Sans Delire “MSD”

Youth Code “Commitment To Complications” (cijeli album)