Majstor techna i yoge Eduardo De La Calle dolazi na OBEN u Masters

Duhovna disciplina koja oblikuje zvuk sofisticiranog underground techna.

Iskusni lisci Pepi Jogarde i Felver nas već neko vrijeme ugodno iznenađuju biranim gostovanjima u sklopu svog programa Fuck Your Dreams This Is Heaven. Ipak, nedavno su odlučili izmijeniti ime svoje platforme u OBEN – zasad još ne žele otkriti radi li se o nekoj skraćenici ili čemu drugom, ali za klupski program je uvijek korisni da održava svojevrsnu dozu mistike. Unatoč toj izmjeni, nastavljaju sa svojim profinjenim izborom gostiju, a ovaj je put na rasporedu jedan izrazito nadareni, ali i pomalo ekscentrični virtuoz španjolskog techna.

Eduardo De La Calle svoju je klupsku avanturu započeo ranih 90-tih u trgovini pločama, gdje je izbrusio znanje o kvalitetnom techno zvuku. Karijeru ipak nije započeo za DJ pultom, već se na scenu lansirao pod imenom JD Cler – izvodeći live-actove, koji su u tadašnjoj Španjolskoj bili prilična rijetkost. Ta je akcija iziskivala puno truda, vremena i novaca, ali je uspio steći poprilično iskustvo nastupajući uz ekipu kao što su Ángel Molina, Oscar Mulero i Christian Varela, budućim asevima španjolskog zvuka. S vremenoms e prihvatio i DJ-anja, a nakon preseljenja u Berlin, našao se u pravim krugovima i odradio brdo nastupa, cementirajući svoj ugled među underground izvođačima. Unutarnji nemir i duhovna potraga su ga ipak izbacili iz uobičajene inercije u koju DJ-i s vremenom upadaju, stoga je ostavio Berlin za sobom i posvetio se disciplini kod majstora yoge u rodnoj Španjolskoj, izbacujući iz svojih navika konzumiranje alkohola, hašiša, ali i mesa i ribe.

Ovdje počinje možda najznačajniji dio njegovog stvaralaštva. Tijekom karijere, De La Calle je izdavao za etikete kao što su Modularz, Semantica ili Cadenza, ali je osnovao i vlastitu vinyl-only etiketu Analog Solutions, izgradio studio u planini kraj jednog ashrama i udaljio se od gradske vreve. Njegova je produkcija obilježena specifičnom i otvorenom metodom sempliranja, zbog koje je tu i tamo imao probleme s nekim autorima, pa čak i s Underground Resistance. Naravno, bilo bi površno pomisliti da se radi o prisvajanju – čovjek stapa različite žanrove i kombinira ih s vlastitim semplovima i synthevima, stvarajući nove forme koje razgolićeno priznaju svoje utjecaje. Osim toga, na izdanjima su svi izvorni autori semplova jasno navedeni, a mnogi od tih autora su i veliki fanovi njegovog materijala – među njima su Carl Craig i Moodymann, koji su se pojavili u njegovom dokumentarcu “Beatz“.

S rastom discipline, njegova je produkcija postala značajno duhovnija, ali i opsežnija. Stil mu se može opisati kao mješavina elektroničkih edita i originalne produkcije, uz duboke organske aranžmane, istesane kroz značano iskustvo žive svirke. Osim toga, količina izdanja mu je skočila s dotad uobičajenih 2-3 godišnje na čak 20 u 2011. godini, a čak tri godine je proveo sastavljajući materijal za gorenavedeni dokumentarac “Beatz”, u kojem je sudjelovalo preko 150 umjetnika i drugih bitnih članova scene. Osim samog utjecaja koje su ove bitne figure izvršile na njegovu karijeru, De La Calle je filmom želio prvenstveno prenijeti znanje novim generacijama, upravo na način kojim je njegov duhovni učitelj prenio znanje na njega. Ovaj je neusporedivi španjolski autor oduvijek uz samplere imao jedno ključno oružje a to je – iskrenost. Saznajte nešto više o njemu iz njegovih vlastitih riječi u ovom zanimljivom intervjuu!

Eduardo De La Calle nastupa u subotu 11.3. u zagrebačkom klubu Masters, a uz njega vrte rezidenti OBEN programa Pepi Jogarde i Felver. Cijena ulaznice je 50/70kn.

Ovim putem imate priliku proći besplatno, jer dijelimo 1×2 upada! Procedura je ova: pronađite na Klubikon Facebooku post s ovim člankom, lajkajte ga i tegirajte osobu koju želite povesti, a zatim ga šerajte na public. Izvlačenje je na dan događanja nakon 12 sati. Sretno!