PREMIERE: Marko Nastić prljavo ali suptilno remiksirao Fuzoku “Fuueihou”

Lo-fi minimal za ekipu koja ostaje do kraja partija.

Berlinsko-edinburški tandem Fuzoku ime je uzeo prema japanskom terminu koji ublaženo označava ono što se kod nas zove “masaža” ili “eskort”. Očito je da igraju na prljavu stranu tjelesnosti, što se očituje u njihovoj sklonosti groovy bas-linijama i senzualnim minimal/deep aranžmanima. Dosad su izdavali za etikete poput Yoruba Grooves, Hypnotic Room i DeepWit Recordings, a na Baile Musik je prošle godine izišao njihov EP “Kabukicho“, gdje je naslovnu traku remiksirao Marko Nastić. Upravo je na pomolu još jedna kolaboracija s ovim dobro znanim i cijenjenim beogradskim veteranom (bacite oko na zanimljiv intervju), koji ponovno preuzima ulogu remiksera. Novi EP “Fuueihou” izlazi uskoro na Nastićevoj etiketi Sake & Vinyl Only, a uz dvije originalne trake i dva remiksa koje potpisuju Kevi Anavi i Vanovic, na izdanju će se naći i Nastićev remiks naslovne trake koji danas slušamo:

Uz pomalo prljavu bas-liniju i suptilnu ritmiku, traka se otvara noseći donekle taman, ali ipak razigran ugođaj. Kroz “organske” oscilacije elemenata ostvaren je topli analogni dodir, a s dolaskom hrskave ritmičke dionice, stvar dobiva pravi podzemni šarm. Čađava atmosfera koju stvara pozadinska jeka pruža ugođaj intimnog podrumskog partija za vrijeme završnog seta: pulsiranje i krckanje podražava delirično stanje uma, dok umjeren, ali uporan ritam drži tijelo u poletnoj inerciji dok se prikuplja snaga nakon duge noći plesanja. Čini se da je Nastića u zadnje vrijeme inspiracija povukla u nešto dublji underground zvuk, ali mu pritom pristupa prilično inventivno, kombinirajući lo-fi estetiku s inače često ispeglanim zvukom minimala. Tako ovaj komad može naći svoje mjesto u stilski različitim setovima – bilo da vam treba doza prljavštine kojom ćete začiniti miks ili porcija avangardnog minimala kojom ćete prerezati klasični acid/electro format.

Izvorni miks trake je nešto konvencionalniji i discipliniraniji, ali pruža posebnu slast u minimalističkim modulacijama i senzualnim deep tonovima, dok joj je Kevi Anavi pružio tretman s nešto radikalnijim zahvatima, uz tech ritam i ekscentrični mašinski funk/soul groove koji se provlači kroz uvrnute zvučne pejzaže. Kao svoj adut, traka “Turneu” nosi bezobraznu bas-liniju i pozadinske field recording snimke ekipe u noćnom baru, a Vanovic je u remiksu istakao atonalnu kvalitetu melodije i stvorio kibernetički plesni jazz za novi milenij.

EP “Fuueihou” izlazi 27.3. kao jubilarno 10. izdanje etikete Sake & Vinyl Only, a prema nedavnoj Nastićevoj izjavi, čini se da će se ubuduće etiketa zvati samo Sake, te da će biti posvećena isključivo digitalnim izdanjima.