Velika techno nedjelja na Exit Dance Areni, zatvara Nina Kraviz!

Još je jedno ime navodno u pripremi, a neki već nagađaju o kome se radi!

Već smo imali priliku saznati kako će se na ovogodišnjem Exit Festivalu naći neka od najjačih underground techno imena današnjice! No Sleep Novi Sad ugostit će showcase večeri kultnih europskih klubova: belgijski Fuse i pariški Concrete. Osim toga na Dance Areni naći će se i Paul Kalkbrenner i Recondite, a Bjarki će odvrtiti jedan poseban dvosatni set! Naravno, to nije sve – upravo je izašla porcija svježih imena koja će nastupati u nedjelju 9.7. Među njima se nalazi i neki od najbitnijih predstavnika domaće scene – krenimo redom!

Za početak, tu je Bjarkijeva kolegica Nina Kraviz, čijeg se seta sa zadnjeg Exita svi rado sjećaju! Ova je talentirana ruskinja u zadnje vrijeme u punom naponu snage – nedavno je lansirala novu avangardnu etiketu GALAXIID, a na matičnom je трип imprintu upravo izbacila inspirativan EP svojih rejverskih zemljaka PTU. U sjajnoj je formi i ima hrpetinu novih ideja, pa možemo očekivati da će nadolazeći nastup na Exitu biti još moćniji i eklektičniji od zadnjeg!

Slijedi Nicole Moudaber, “majka libanonskog techna” koja je u svojoj domovini još 90-tih šokirala javnost održavajući prve partije. zatim je na britanskoj sceni ostvarila prve uspjehe ka pultom, a prije desetak godine se afirmirala i vlastitom produkcijom. Svoj je zvjezdani status definitivno zapečatila 2014. godine albumom “Believe” za Drumcode, a uz nastupe na golemim festivalima kao što su Glastonbury i Coachella, možemo očekivati da će sjajno upravljati vibracijama i na Dance Areni.

Tu je i neizbježni Rødhåd, koji već dugo balansira između industrial/deep techno undergrounda i festivalske popularnosti. Njegova se moć sastoji u tome da savršeno napipava puls publike i plasira ubojiti zvuk na način koji prija i onima što nisu navikli na takve žanrove. Ove godine je prvi put na Exitu,a donosi zvuk kakav možete čuti u tvrdim berlisnkim klubovima kao što su Berghain ili Tresor, a čuvena je njegova etiketa Dystopian, za koju izdaju Recondite i Vril, ali i naša Tijana T, čija se suradnja može čuti na novom Monoloc albumu!

Upravo Tijana T će se naći i na Exit lineupu, što nije nimalo čudno, obzirom na to da je mnogi smatraju rezidenticom festivala. Osim toga, ona je i istinska ambasadorica domaće scene, radi koje je Beograd uspio zauzeti prilično visoko mjesto na klupskoj mapi Europe. Ove će ju godine europska publika moći čuti i na prestižnim festivalima kao što su Melt ili Dekmantel, ali ne sumnjamo da će najbolje od sebe dati upravo na domaćem terenu!

Tu je i naš stari znanac Scalameriya, koji svojim izrazito inovativnim pristupom industrial techno zvuku lomi granice žanra i stvara nove oblike ritualnih slomljenih ritmova. Sa sigurnošću možemo reći da se radi o jednom od najnaprednijih svjetskih autora – ukoliko se još niste imali priliku upoznati s njegovim stvaralaštvom, svakako pročitajte intervju koji nam je dao prilikom izdavanja svog prvog albuma. Još jedan od domaćih aseva koji uspješno kuju svoju karijeru i na stranim podijima je Ilija Djoković, koji je prošle godine osvojio prvo mjesto na Klubikonovoj top ljestvici najslušanijih premijera!

Uz sve ovo, čujemo da se kuha skora najava još jednog velikog imena – neki nagađaju da bi to mogao biti Adam Beyer, ali to još nije službeno potvrđeno!

Ovog ljeta Exit obilježava 50-godišnjicu hipijevskog Ljeta ljubavi, a obuhvatit će četiri festivala: Sea Star u Umagu (26. i 27.5., headlineri The Prodigy, Fatboy Slim, Paul Kalkbrenner i Pendulum), Revolution u rumunjskom Temišvaru (2. i 3.6.), Exit na Petrovaradinskoj tvrđavi (od 6. do 9.7.) i Sea Dance u Crnoj Gori (od 13. do 15.7.) Cijena ulaznice za posjetitelje iz ex-yu regije je i dalje povoljnija: posjetitelji iz Hrvatske svoju mogu riješiti OVDJE, a posjetitelji iz Srbije OVDJE.