Armin van Buuren se “izjasnio” u vezi krađe Underground Resistance logotipa

Isprika je krajnje neuvjerljiva, ali van Buurena ionako ne brine mišljenje underground scene.

Nakon inicijalnog zgražanja internet zajednice vezanog uz neukusan promotivni potez koji su povukli trance veteran Armin van BuurenHï Ibiza, priča dobiva i nastavak. Naime, Van Buuren je praktički iskopirao logotip koji desetljećima koristi beskompromisni detroitski techno kolektiv Underground Resistance / UR. Ovu su organizaciju osnovali Jeff Mills i “Mad” Mike Burns kako bi politizirali elektronički underground, a njihova je estetika i anonimni pristup velik izvor inspiracije svima koji smatraju da klupska muzika nije isključivo podloga za hedonistički eskapizam, već sredstvo oslobođenja i kreativne razmjene. Doduše, neki smatraju da se i to nasljeđe može iskoristiti za zgrtanje novaca.

Armin van Buuren je iskoristio minimalno preoblikovani logotip UR kako bi reklamirao svoju rezidencijalnu večer  u klubu Hï Ibiza (ex-Space). Predstavnici Underground Resistance kolektiva su na to izjavili: “Bilo bi izvrsno kad biste pokušali objasniti ovo. Sumnjamo da biste uspjeli, ali bilo bi sjajno vidjeti pokušaj“. Van Buuren je svakako pokušao, a njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

Započeo bih s time da izrazim žaljenje oko toga koliko je ova situacija nesretna i neugodna za sve koji su upleteni. Niti moj tim, niti Hï/Ushuaïa tim, kao niti ja sam – nismo bili svjesni sličnosti između našeg logotipa i Underground Resistance logotipa. Izvorno, UR – ime novog programa na kojem ću svakog jedna nastupati na Ibizi – izvedeno je iz termina Universal Religion, jednog starog, ali svejedno poznatog Armin van Buuren koncepta. Logotip, koji se sastoji od posebno dizajniranog fonta i okvira, stvoren je kako bi se poklapao s Armin van Buuren brendom. Nakon pažljivog razmatranja, moj tim, Hï/Ushuaïa tim, kao i ja sam, odlučili smo zadržati ime UR i prilagoditi simbol. Vjerujem da će mediji, fanovi i Underground Resistance moći razumjeti ovu odluku.

Za početak, van Buuren je veteran scene, pa je sasvim nemoguće da nije bio upoznat s dizajnom Underground Resistance logotipa. Dalo bi se tu još štošta iskomentirati, ali nema potrebe – praksa je ista kao i u korumpiranom političkom svijetu: ekipa koja ima novaca, može si dozvoliti pljačku, a čak i kad budu otkriveni, nije ih briga. Ima dovoljno ovaca koje će ih i dalje podupirati.